’’Srpska lista je ucenjena sopstvenim kriminalom’’
25/01/2022 14:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 724 |
|

RTV KIM, 25.01.2022. - Agencija za borbu protiv korupcije Kosova (AKK) je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, budući da nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja koja ostvaruju. "To je ucena", smatra Rada Trajković, dok Nedžmedin Spahiu navodi da je u pitanju "normalna stvar". 

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković smatra da je problem "veliki broj ozbiljnih kriminalnih projekata u srpskim sredinama".

“Imamo privatizacije koje, na kraju, obesmišljavaju Zajednicu srpskih opština (ZSO), jer će Srbi ostati bez opština koje mogu da izdržavaju infrastrukturom i onim što unutar sebe imaju te celine. To je jedno perfidno, paralelno navlačenje Srba da se bave ličnim problemima određenih ljudi iz Srpske liste, a da institucionalno vlasništvo na teritoriji opština gde Srbi žive ostane u drugom planu”, kazala je ona.

Za profesora i političkog analitičara Nedžmedina Spahiua pokretanje postupka protiv fukcionera Srpske liste je normalna stvar.

“Prijavljivanje imovine je dužnost i po zakonima Kosova, a i po zakonima Srbije. Kada se radi o funkcionerima Srpske liste, oni bi trebali da sva primanja prijave, kako srpskoj agenciji, tako i obratno”, rekao je on.

Trajkovićeva je dodala Ski centar Brezovica ima neverovatan turistički potencijal, te da je vrlo važno za stanovništvo Štrpca i okoline da budu tu uposleni i imaju prihode, ali...

“Odjednom, imate Kosovsku poverilačku agenciju koja to radi (osniva novo preduzeće na Brezovici i fiskalizuje ga - prim. redakcije), i imate vrlo blage reakcije Srpske liste i Beograda. Srpska lista je ucenjena sopstvenim kriminalom - da bi izvukli sebe, oni sve to prećutkuju. To se dešava i u Novom Brdu, gde isto ne čujemo ništa da se radi sa bivšim gradonačelnikom koji je ušao u niz projekata koji najdirektnije ugrožavaju tu opštinu”, kazala je Trajkovićeva.

Profesor Spahiu je naveo da na Kosovu nije zabranjeno imati primanja od vlade druge države, ali da je prijavljivanje takvih prihoda obavezno.

“Zakon o prijavi imovine je tu da bi sprečio korupciju. Verovatno je da oni koji žele da prikriju korupciju, prikrivaju i imovinsko stanje. Koliko je, zapravo, AKK u pravu, to tek treba dokazati”, zaključio je Spahiu.

Rada Trajković je mišljenja da predstavnici Srpske liste više nemaju kredibiliteta da se bore za mesta u kojima su Srbi opstali i da najdirektnije ugrožavaju opstanak srpskih opština.

“Gotovo nijedan funkcioner Srpske liste nije bez krivičnog dosijea. To je za nas jedan od najvećih problema. To je, na kraju, ucena, nešto što kompromituje Vučića, pa nemamo nikakvu reakciju države. Tako da smo u vrlo ozbiljnom problemu sa obe strane”, zaključila je Trajkovićeva.

Podsetimo, postupak AKK je pokrenut protiv predsednika Srpske liste Gorana Rakića, zamenika predsednika Skupštine Kosova iz redova Srpske liste Slavka Simića, šefa poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Igora Simića, poslanika Zorana Mojsilovića i Verice Ćeranić, bivšeg poslanika Ivana Todosijevića, gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aleksandra Spirića.

U slučaju Ljubinka Karadžića, bivšeg poslanika u Skupštini Kosova Osnovno Tužilaštvo u Prištini je obustavilo istragu, dok je u slučaju bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je odbacilo krivičnu prijavu. Nikolić, koji je i koordinator Privremenog organa opštine Štrpce po srpskom sistemu, je uhapšen krajem decembra prošle godine zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor.

 

 


Komentari posetilaca