’’Zaustavite govor mržnje’’
24/12/2021 20:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 504 |
|

RTV KIM, 24.12.2021. - Zabrinuti zbog reakcija, komentara na društvenim mrežama i jezika neodgovornih komentatora prema Bajramu Ćerkinaju, predstavniku Resursnog centra za nestala lica, iz Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju na povećan oprez i izbegavanje govora mržnje i omalovažavanja rođaka nestalih osoba.

Članovi Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju sve građane, članove političkih partija i predstavnike kosovskih institucija da se uzdrže od podsticanja govora mržnje, uvreda i omalovažavanja članova porodica koje zahtevaju više truda da pronađu svoje najmilije.

„Jezik koji se koristi u komentarima onlajn medija i društvenih mreža podstiče mržnju, podriva zahtev za odgovornošću i samo povećava bes članova porodica koji traže razjašnjenje sudbine svojih najmilijih iz svih etničkih grupa na Kosovu. Stoga Inicijativa poziva onlajn medije da striktno rade na moderiranju komentara na portalima i društvenim mrežama koje prate, kako bi se osiguralo da ti mediji ne postanu provodnik poruka mržnje i ne omoguće vređanje, omalovažavanje i huškanje mržnje prema rođacima nestalih lica“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Inicijativa veruje da govor mržnje predstavlja pretnju ljudskim pravima, demokratskim vrednostima, društvenoj stabilnosti i miru. Suprotstavljanje govoru mržnje nije u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

„Govor mržnje može eskalirati u nešto opasnije, posebno u podsticanju na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje“, podseća se u saopštenju i dodaje da se „sa žrtvama i preživelima oružanog sukoba mora postupati sa integritetom i dostojanstvom, jer društvo mora prihvatiti patnju žrtava i odnositi se prema njima s poštovanjem i dostojanstvom, što važi i za porodice žrtava rata koje se trude da ih pronađu“.

„Mediji i građani, bez političkih razlika, moraju se prema njima odnositi dostojanstveno i prihvatiti i poštovati njihovu patnju“, zaključuje se.

Potpisnici saopštenja

Inicijativa o načelima za suočavanje sa prošlošću je građanska inicijativa koju promoviše neformalna koalicija pet organizacija i stručnjaka: Fond za humanitarno pravo Kosovo (HLCK), Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRN i Nora Ahmetaj.

 


Komentari posetilaca