“Čistoća je zdravlje – Štrpce“
26/07/2019 11:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2259 |
|


Medija centar, Jul, 2019. - Građani Opštine Štrpce Srbi i Albanci već skoro godinu dana protestuju zahtevajući prekid radova na izgradnji hidrocentrale u ovom mestu, kojom bi se prema njihovim tvrdnjama,  ugrozile reke Lepenac, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva.

Radovi na izgradnji mini hidrocentrala počeli su pre nekoliko godina.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja izdalo je 2013. godine kompaniji « Matkos Grupa » dozvolu za gradnju hidrocentrala. Saglasnost za to dala je iste godine i Opština Štrpce, koja je 2016. donela odluku o odlaganju početka radova na projektu izgradnje hidrocentrale do rešavanja problema vodosnabdevanja u ovoj oblasti, odnosno izgradnje fabrike vode koja do danas nije izgrađena.

Meštani Opštine Štrpce strahuju da će izgradnjom ovih centrala ostati bez, pre svega, pijaće vode. Kažu da ako se ovaj proejkat realizuje njima nema života ovde.

,,Ovo ne bih dozvolila  kad bih se pitala. Ja imam 75 godina. Živelo se ovde, radilo se, kako smo mogli tako, bar je voda bila naša prirodna. Imali smo vodu i da zalije čovek baštu, da zalije njivu i sve. A šta misle oni da nam uzmu vodu, uzmu put, pa gde ćemo mi da letimo  avionom'', kaže Leposava  Đukić iz sela Sevce kod Štrpca.

,,Nema života bez vode, u pitanju je život, to je problem. Mene ne interesuje da li si Srbin, da li si Albanac, ja se pridružujem.  Ja nemam zašto da dolazim u Štrpce da protestujem, nego vidim da nešto nije u redu i zato hoću da se udružim sa našim komšijama, mi živimo ovde zajedno oduvek smo živeli...šta ima ovde dobro, nema ništa, Lepenac nas održava u životu, inače nema drugo od čega da živimo. Ovde ako nemamo Lepenac biće kao u Sahari'', kaže Avdi Tahiri predstavnik sela Donja Bitinja kod Štrpca.

,,Pa mislim da to nije potrebno za stanovništvo ovde koje živi u Sirinićkoj župi zato što ćemo da ostanemo bez, pre svega pijaće vode, a i zbog flore i faune koja znamo kako funkcioniše, to jest ne funkcioniše bez reke, tako da mislim da ne treba da se uradi'', kaže Aleksandar Nikolčević iz Štrpca.

,,Ovo stanovništvo iz ovog kraja nema drugo ništa sem vode, šume i planine. Od toga živimo. To nam je dao Bog. Dolaze neki privatnici, ko su oni ne znam, ne interesuje me, ali to je žalosno'', rekao je Faik Bakiu iz Donje Bitine.

,,Ono što treba u kući ne daje se nikome drugome. Ono što treba, a ako ne treba onda može. Ali treba nam voda, jer bez vode nema života. Da navodnjavamo stoku, za piće, odatle je voda razvezena svuda po kućama. Znači to ako se to uradi mi vodu u Štrpcu nećemo imati u kućamai'',  kaže Miodrag Đukić iz Sevca.

Na zahtev jednog od organizatora protesta protiv izgradnje hidrocentrale na teritoriji Opštine Štrpce i kako se navodi 1200 drugih građana,  kosovski Obudsman Hiljmi Jašari poslao je Ministrarstvu životne sredine u Vladi Kosova preporuku da obustavi aktivnosti oko izgradnje hidrocentrale u Štrpcu.

Ova situacija prema rečima Ombudmsana “može imati i nepopravljive posledice po životnu sredinu”.

Ombudmsan navodi da “izgradnje hidrocentrala u ovim opštinama prate mnoge nejasnoće”, u kako navodi “smislu nedostatka transparentnosti odgovornih institucija za zakonitost funkcionisanja, kao i u smislu nedostataka koji se odnose na proces učešća javnosti u odlučivanju”.

Da javnih rasprava oko izgradnje hidro centrala nije bilo potvrdili su nam i meštani Štrpca.

,,Nikada nismo imali javne rasprave. Nezvanično su pričane priče da je javna rasprava za Štrpce održana u Kačaniku, a u Štrpcu niko nije znao. Kako može da se javna rasprava za Štrpce održava u Kačaniku? Molim vas. Šta je to? Gde je to...upravo postavili ste mi pitanje sami koje dokazuje da se ovde radi o teškoj perfidnoj manipulaciji. Bila je javna rasprava, ali gde, u Kačaniku, pa zaista mislim...a u Štrpcu niko nije ni znao za da je rasprava. S kim su raspravljali o tome živo me zanima'', rekao je Milovan Filipović  iz Štrpca.

Još uvek se čeka odluka Ministarstva u vezi preporuke Ombudsmana.

Međutim meštani su gotovo jednoglasni u oceni da najveću odgovornost za ovaj problem snosi Opština Štrpce, a pojedini smatraju da su uključene i centralne vlasti u Prištini, ali i u Beogradu.

,,Ono što narod pokušava ovih dana to je da spreči takvu jednu suludu ideju koju su osmislili neki vlastodržci  i u Prištini, ali i u Beogradu, jer kako drugačije opravdati i razumeti ćutanje vrha vlasti u Beogradu na jednu ovakvu pojavu ", navodi bivši predsednik Opštine Štrpce u sistemu Republike Srbije Zvonko Mihajlović.

„Mi smo išli mnogo puta na razgovore u opštinu, stvar je u tome što opštinske strukture ne govore istinu, oni sve vreme govore da su uz narod, ali na terenu prezentuju sasvim drugačije stvari ”, kaže jedan od organizatora građana koji se protive izgradnji hidrocentrale, Radojica Mrđinac. 

Meštani su prikupili peticiju za održavanje vanredne sednice Skupštine Opštine Štrpce gde bi se donela odluka o zaustavljanju gradnje hidrocentrale.

 „Za to imamo sve uslove - potpisali smo peticiju, ima više od 15 odsto građana koji su to potpisali i na toj skupštini bi se to poništilo i to bi bio kraj izgradnje hidrocentrale”, kaže Mrđinac. 

Međutim opština Štrpce još uvek nije zakazala skupštinsku sednicu na ovu temu. Iz ove opštine nismo uspeli da čujemo njihovu stranu priče, jer su nadležni na godišnjem odmoru, a niko drugi nije, kako nam je rečeno, ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Meštani i Srbi i Albanci sprečavali su proteklih meseci nekoliko puta radove na izgradnji hidrocentrala, međutim nedavno su od Policije Kosova dobili upozorenje da će svako ko pokuša da spreči radove na izgradnji biti uhapšen i procesuiran. Ipak i pored svega  odlučni su da, kako kažu, po svaku cenu sačuvaju svoje reke.

„Mi ćemo pokušati na miran način da kazemo da ovo nije u redu. Ali, ako ne ide na miran način, mi moramo nešto da učinimo. Molimo ih četiri godine, to nije malo, ali hvala Bogu imamo primer iz Ukrajine i može da se desi ovde u opstini, kao u Ukrajini tamo…Boga mi u kontejner ćemo sve da ih bacimo...ove koji su krivi.  Narod zna,  narod vidi, pametniji od naroda ne postoji na svetu, narod vidi i zna sve. Ne može tako bez pitanja naroda, mi smo dali glas da rade za narod,  a ne da rade za mafijoze i bezobrazne ljude, u kom veku mi živimo”, kaže  Tahiri.

„Podržavam proteste, ako treba i do metka, voda ne sme da odlazi. To je žalosno, dolaze privatnici, odakle dolaze to ja ne znam, ali voda ne sme da se uzme”, kaže Faik Bakiu iz Gornje Bitinje.

U većinski srpskoj opštini Štrpce živo oko deset  hiljada Srba i oko četiri hiljade Albanaca. Ova opština gde se nalazi jedini skijaški centar na Kosovu « Brezovica » pored turizma poznata je i po proizvodnji takozvanog šarskog sira, a poslednjih godina i po uzgoju malina.

Reportažu o izgradnji hidrocentrala  u Štrpcu realizovao je Medija centar u Čaglavici u okviru projekta „Čistoća je zdravlje'' uz podršku EU, Balkan Green Fondacije (BGF)  i Instituta za razvoj politika ( INDEP).

 


Komentari posetilaca