“Kosovo nakon što su Srbi sa severa napustili institucije”
17/11/2022 16:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 575 |
|

Medija centar Čaglavica, 17.11.2022. - Pored Prištine i Beograda za krizu na Kosovu koja je nastala nakon povlčačenja Srba sa severa iz kosovskih institucija  veliku snosi i međunarodna zajednica zaključeno je na debatu “Kosovo nakon što su Srbi sa severa napustili institucije”, koju je organizovao Medija centar u Čaglavici. Pojedini učesnici smatraju da nastala kriza može dovesti do ozbiljnih sukoba i rata.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini trenutnu situaciju na severu Kosova nakon što su Srbi napustili institucije ocenjuje kao „složenu“ a krivci što je do te situacija uopšte i došlo prema njegovim su „dvojica propagndista“.

“Jedan je na Kosovu, a drugi je u Srbiji i oni treba da snose odgovornost. To što je toliko radnika državnih institucija napustio posao jednostranm  odlukom Beograda, zbog toga mislim da je ipak malo veći krivac u Beogradu. Sada su svi u  veoma teškoj situaciji jer se nalaze između dve vatre – da li da saslušaju glas Beograda ili glas Prištine. Najgore je u ovom slučaju građanima, jer najviše trpe oni“.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da i pored toga što je KFOR kao garant sigurnosti i bezbednosti pisutan na Kosovu, ipak je moguće da u svakom trenutku dođe do rata.

“Dok Srbija ne prizna državu Kosovo, otvoreni sukob između Srbije i Kosova i NATO snaga uvek je moguć. Kad god nema nekog sporazuma i razumevanja mi se nalazimo u takvoj fazi da očekujemo da dođe do nekog konačnog sporazuma u vezi sa priznanjem, gde će Kosovo pružiti neku veću autonomiju za Srbe od one koja se Srbima na Kosovu pruža Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova u zamenu za priznanje od strane Srbije”, rekao je Spahiu. 

Međutim  Agim Šahini mišljenja je da, iako je kako je kazao situacija „krhka“, do sukoba ipak ne misli da će doći.

“Kada čujem da može da dođe do rata ja u to ne verujem zato što Srbija je država koja poštuje međunarodna prava. Postoje potpisi koje je stavila i mora da ih sprovede, primeni… Zna šta su međunarodne garanicije i da treba da ih poštuje“, rekao je Agim Šahini.

Predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordana Đorić kaže da prethodna,  trenutna i buduća situacija na Kosovu zavisi isključivo od međunarodne zajednice.

 “Igranka još uvek traje. Muzika se stvara na nekom drugom mestu, a na igranku su došli moraju da budu svi oni, da li znaju da igraju po toj muzici ili ne znaju da l žele ili ne žele, oni moraju da budu tu…Smatram da ovo ni Srbi ni Albanci ne bi mogli da režiraju na ovaj način da nemaju neke upute od  svetskih moćnika.“, rekla je Gordana Đorić.

Na debati je učestvovao i Veroljub Petronić iz nevladine organizicije „Humani centar Mitrovica“. Petronić takođe smatra da je međunarodna zajednice najodgovornija zbog trenutog stanja na severu Kosova, ali navodi i da je policija i posle 06. novembra nastavila da radi na severu Kosova.

“Primetio sam neke policajce i pitao sam ih šta rade i oni su rekli – dežuramo u civilu, obilazimo kafiće da nema tuča i tako dalje, ali to sve nije vidljivo. Pre smo imali vidljive policajce u uniformama koji su na kakav takav način davali neku sigurnost samom pojavom policije na ulicama”, rekao je Petronić.

Na pitanje kako policajci mogu i dalje da rade u civilu ako su dali ostavke, Petronić je rekao:

“Pojedini policajci rade u civilu. To sam lično video, video sam neke da dežuraju. E sada, da li su se oni sami organizovali ili je neko njih organizovao ja to ne znam, to je pitanje za policiju. Uglavnom policija zvanično ne funkcioniše”, rekao je Petronić.

Na ovu debatu bio je pozvan i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ali je odbio da učestvuje.  

Debatu na temu “Kosovo nakon što su Srbi sa severa napustili institucije” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Inicijative za mirne promene. 

 

 


Komentari posetilaca