“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
11/07/2020 20:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1492 |
|

 

Čaglavica, 11.07.2020. - Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova, da neselektivno obaveštava medije.

U zajedničkom saopštenju medija i civilnog društva traži se od nadležnih u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i lokalnog Kriznog štaba da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o pravom stanju sa obolelima od Kovida 19, testiranju građana sa simptomima na virus, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, takođe – da ni oni medije ne obaveštavaju selektivno.

“Zabrinjavajuće je da, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govori ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije”, navode potpisnici saopštenja.

Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima. U situaciji, viskog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici kao i njihove kolege u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni su da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna.

U zajedničkom saopštenju se ističe da krizni štab(ovi) na severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemojom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore.

“Zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega Kriznog štaba opštine Gračanica, da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem gradjana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama. Takođe, od kriznih štabova na severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama. Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana i stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona”, zaključuje se u saopštenju.

Potpisnici ovog saopštenja su: Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, Kossev, Komunikacija za razvoj društva - CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa - NSI, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Goraždevac i RTV Mir.

 

 


Komentari posetilaca