“Nema jezika – nema naroda”
27/09/2022 12:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 616 |
|

Medija centar Gračanica, 27.09.2022. - Nedostatak politčke volje, otpor većinske zajednice, neinformisanost građana o Zakonu o upotrebi jezika i nepostojanje kaznene politike za nepoštovanje jezičkih prava na Kosovu, samo su neki od razloga zbog kojih dolazi do gotovo svakodnevnog  kršenja prava na upotrebu srpskog jezika na Kosovu, na svim niovima, rečeno je sinoć na tribini „Kako se sporazumevamo – upotreba jezika na Kosovu i Metohiji”, koja je održana u Domu kulture „Gračanica“ povodom Evropskog dana jezika.

Iako je Kosovo višejezično društvo, a zvanični jezici  srpski i albanski  i dalje postoji mnogo problema koji se odnose na poštovanje Zakona o upotrebi jezika, posebno kad je u pitanju srpski jezik. Novinarka i književnica Ivana Vanovac rekla je da jedan od najvećih problema  taj što Zakon ne poštuju same kosovske institucije.

“Većina kosovskih institucija ne poštuje to naše pravo, pravo novinara, pravo da dobijemo saopštenja i na srpskm jeziku. Institucija koju bismo možda mogli da izdvojimo kao primer dobre prakse je predsedništvo Kosova….Ono što je strašno je da Policija Kosova ne poštuje zakon na primer. Mi ujutru u osam sati dobijamo izveštaj za prethodni dan na albanskom jeziku koji mi onda moramo da prevodimo i tek onda u popodnevnim satima kod je to neupotrebljivo i neaktuelno mi dobijemo taj prevod na srpski jezik. To je strašno”, podsetila je Vanovac.  

Izvršni direktor NVO “Komunikacija za razvoj društva” Ivan Nikolić smatra da je dodatni problem i to što građani nisu dovoljno upoznati sa sadržajem Zakona o upotrebi jezika.

“Brojna naša istraživanja su pokazala da ljudi apsolutno, ali apsolutno pojma nemaju o Zakonu o upotrebi jezika. Nisu ni svesni mehanizama koji postoje, niti zakona. Mi se pet, šest godina bavimo Zakonom o upotrebi jezika, najveći deo našeg rada čine istraživanja, a rezultati su uglavnom bili poražavajući “, kazao je Nikolić i pozvao profesore srpskog jezika da se pridruže civilnom društvu u kampanji da se sačuva jezik od kako je kazao sistemskog uništavanja.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Arsić Mišković rekla je da profesori i nastavnici igraju veliku ulogu kad je razvijanje svesti o upotrebi jezika u pitanju. Arsić Mišković je  apelovala  na  građane  da nikad ne odustaju od svojih prava, u ovom slučaju od prava na jezik.

„Turci su pokušavali islamizacijom, Albanci albanizacijom, pa ako dozvolimo da nam se to desi, naravno, jednoga dana nećemo više biti Srbi. Nema jezika – nema naroda. Mi smo u školi na braniku otadžbine, nama ne treba bolje oružje, naše najbolje oružje je jezik. Mi profesori koji predajemo srpki jezik i književnost branimo taj jezik, branimo našu kulturu, govorimo o tome koliko je bitno da sačuvamo čistotu našeg jezika“, kazala je Arsić Mišković.

Na tribinu je prema tvrdnjama Doma kulture bio pozvan i Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović, ali se nije odazvao pozivu. 

Tribinu „Kako se sporazumevamo – upotreba jezika na Kosovu i Metohiji“, organizovali su Dom kulture „Gračanica“ i Društvo novinara Kosova i Metohije.  

 


Komentari posetilaca