“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
01/12/2022 10:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 560 |
|

RTV KIM, 01.12.2022. - Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.

Iako davno napisan, ovaj antički komad je aktuelan i danas. Na umetnički i komičan način, ali i sa snažnom porukom ispričana je priča o ratu, njegovim posledicama, ulozi žene i nastojanju da ga zaustavi. A zaustavlja ga odlukom da muškarcima koji odlučuju i odlaze na front uskrati seks.

Adaptaciju i dramatizaciju je uradio reditelj Boban Skerlić na čije je predstave gračanička publika već navikla.

“Ja sam srećan da je publika reagovala onako kako sam se nadao, da je prepoznala i ono smešno u komadu a, čini mi se, i ono što je politička poruka jer pozorište bez politike ne ume. Ono ako nije u nekom dijalogu sa svetom oko sebe, sa savremenošću onda ne služi ničemu”, kazao je Skerlić nakon premijere.
U predstavi se govori o ženskoj pobuni protiv rata. Aristofan je ženu predstavio kao jaku i odlučnu. “Žene bi mogle da nauče pre svega da imaju i pravo i obavezu da se izbore za svoja prava i da to što je civilizacijska tekovina 12 ili 14.000 godina od kada je nastala, kada smo prestali da budemo divljaci u plemenima, da to nije prirodni tok stvari, da je to konvencija koja ustanovljena i da je vreme da se sruši, da prosto ti neki rodni stereotipi moraju da se vrate istoriji gde im je i mesto”.

Skrelić je pre ove, za Prištinsko pozorište režirao još dve predstave, “Razvojni put Bore Šnajdera” i “Strah i beda Trećeg Rajha”.
“Vuče me ovde to što se volimo. Volimo da radimo zajedno i čini mi se da pravimo neke stvari koje su i meni inspirativne i njima uzbudljive i tako, u ljubavi se sastanemo, u ljubavi se rastanemo”, kazao je Skerlić.

Tamara Tomanović u predstavi ima glavnu ulogu, igra Lisistratu. “Bila sam fokusirana na zadatak da na obziljan način predstavim Lisistratu koja je jedna obična žena koja više ne želi da živi u svetu mržnje, ratova, već da je svetu potrebna ljubav i sloga. Jer kada živimo u ljubavi i slozi mi smo jači možemo sve. Mi žene moramo da shvatimo da možemo sve kada se držimo zajedno”, kazala je glumica.

Branko Babović u predstavi “Ona koja je raspuštala vojske” igra starešinu. Kaže da je predstava precizna i da je reditelj od glumaca zahtevao “germansku disciplinu”. Zadovoljan je igrom, ali i reakcijom publike.

“Ja mislim da je i publika malo u šoku. Mi tek sad vidimo početke feminizma. Ovo je pisano 411 godine pre Hrista. Naravno Skerla je obrađivao tekst ali to je suština Astrofanova. Dakle, pre 2400 godina je počeo feminizam, međutim, ta antika koja se i danas izvodi ima tu jasnu i snažnu poruku. Samo nemojte žene da poludite posle ove predstave”, poručuje Branko Babović.

Predstavu u Gračanici gledao je i prištinski reditelj Jeton Neziraj. Za svog kolegu iz Beograda ali i glumce NPP-a ima samo pohvalne reči.
“Odlična atmosfera, sjajna predstava, dobri glumci i bitna poruka predstave. Antička tema je u pitanju. Ne znam koliko je reditelj menjao tekst ali nije bitno, poruka je jasna i bitna, posebno u ovo vreme. Tako da mi je baš drago da sam odlučio da dođem. Ova tema je nažalost uvek aktuelena. Bitka između rata i mira je uvek aktuelna ali dobija težinu u ovoj našoj sredini još više”, kazao je Neziraj.

Publika je predstavu pratila sa velikom pažnjom, reagovala smehom, ali i tišinom pri samom kraju. Glumce je nagradila velikim aplauzom.

“Predstava je bila izvanredna. Kao i svaka predstava i ova nosi neku poruku. Tema koja je večeras bila je upečatljiva i ono što je na mene ostavilo najveći utisak je da pravda uvek pobedi”, kazao je Srđan Kostić.

“Jako lepo. Uspešan projekat, naši glumci, naša publika, pod utiskom sam još uvek”, kazao je Zvonimir Stašević.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić obećava da će ovaj teatar nastaviti da publici pruža raznovrstan repertoar. “To će sve naravno zavisiti od budžeta za narednu godinu, videćemo, teška su vremena, ali u planu imamo više raznolikih predstava od “Top je bio vreo”, do “Ljubavnog pisma Koste Trifkovića”. Znači opet jedan širok dijapazon, komedija, tragedija, od domaćih i stranih klasika, sve ono što treba da pruži jednu kvalitetnu ponudu koju ansambl u ovom kapacitetu i glumačkom i tehničkom može da ponese”, rekao je Radonjić.

Ova predstava imala je i humanitaran karakter. Novac koji je prikupljen od prodaje karata biće uplaćen za lečenje devojčice Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

“Ona koja raspušta vojske” nakon premijere u Gračanici nastavlja da se izvodi i u drugim sredinama na Kosovu. Već sutra predstava će se igrati u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, a druga repriza će biti u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu 2. decembra. Sredinom decembra ovu komediju će gledati i publika u Leskovcu.

 

 


Komentari posetilaca