“Organizovanje glasanja na srpskom referendumu povreda kosovskog Ustava"
14/01/2022 15:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 593 |
|

RTV KIM, 14.01.2022. - Na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU, lideri kosovskih institucija su istakli da bi otvaranje centara za glasanje na srpskom referendumu predstavljalo povredu Ustava i kosovskih zakona, kao i međunarodnih praksi, a pre svega, povredu teritorijalnog integriteta Kosova od strane Srbije.

Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca su u zajedničkom saopštenju za štampu nakon sastanka, ponovili da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu.

Kako navode, kosovske institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da se u odnosu sa Kosovom primenjuju isti standardi kao i sa svakom drugom državom.

"Ustav Kosova, primenjivi zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo nekoj državi da realizuje referendume na suverenoj teritoriji druge države. S toga, dosadašnje prakse, koje su primenjivane od 2012. godine, su bile protivustavne”, navode kosovski lideri, te tvrde da su takve prakse “rezultirale samo jačanjem ilegalnih struktura Srbije na Kosovu”.

Navode da se sada ne radi o ulozi OEBS-a, već ulozi Srbije i, kako navode, njenih paralelnih i ilegalnih struktura na Kosovu.

“Razlog zbog kojeg Srbija insistira da otvori glasačka mesta na Kosovu jeste i taj što smatra Kosovo delom svoje teritorije. S toga i želi da iskoristi referendum kao sredstvo za prostiranje svog suvereniteta nad Kosovom. Shodno tome, stav kosovskih institucija nema uopšte veze sa OEBS-om, već sa osporavanjem ove konstante tendencije Srbije, koja dokazuje jasne teritorijalne navode prema Kosovu”.

Kosovske institucije su pozvale “sve demokratske države” da podrže Kosovo u naporima da spreče postupke Srbije koji, kako navode, miniranju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova, ističući pritom da Srbija ima podršku Rusije.

“Neodržavanje srpskog referenduma na suverenoj teritoriji Republike Kosovo je neophodan korak u našoj zajedničkoj bici protiv autokratija i u unapređenju demokratskih praksi, predanost koju je Kosovo ukazalo skoro i na Samitu za demokratiju koji su organizovale Sjedinjene Američke Države”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Podsetimo, ranije danas predstavnici zemalja Kvitne i EU zatražili su od kosovskih predstavnika da omoguće glasanje Srbima na Kosovu na predstojećem referendum koji 16. januara organizuje Srbija.

 


Komentari posetilaca