“Otvorenost institucija za građane na Kosovu”
11/06/2021 13:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 941 |
|


Čaglavica, 11.06.2021. - Saradnja i komunikacija građana srpske nacionalnosti na Kosovu, sa centralnim i loklanim institucijama  gotovo da ne postoji rezultati su istaživanja “Otvorenost institucija za građane na Kosovu”. Istraživanje su u okviru Inicijative OPEN Kosovske fondacije za otvoreno društvo sprovele NVO  „Crno beli svet“  i „Forum za razvoj i multietničku saradnju“.  

U analizi istraživanja “Otvorenost institucija za građane na Kosovu” se navodi da je neophodno bolje i veće angažovanje lokalnih i centralnih institucija u pogledu otvorenosti prema građanima, kao  i stimulisanja građana da koriste zakonske mogućnosti koje su im na raspolaganju, za komunikaciju sa institucijama.

Istraživanje je sprovedeno u skoro svim srpskim sredinama na Kosovu, a ukupno je kroz ankete, fokus grupe i intervjue razgovarano sa  582 osobe srpske nacionalnosti.

Kad je u pitanju saradnja i komunikacija lokalanih samouprava sa građanima, većina ispitanika čak 73 odsto  smatra da njihovi predstvnici nisu spremni da saslušaju i uvaže stavove građana.

 „Građani su tokom istraživanja izjavili uglavnom da nisu obavešteni na odgovarajući način o tome kad se u opštini dešavaju javne konsultacije, na koji način oni uopšte mogu da učestvuju u ovim javnim konsultacijama koje se dešavaju u skupštinama opština i koja bi uloga građana bila u okviru toga. Dakle, ne postoji dovoljna svest gađana da oni mogu u svojim opštinama da učestvuju u javnim konsultacijama, da izjašnjavaju svoja mišljenja o određenim problemima o kojima se tu raspravlja, da daju svoje predloge, na šta da se troše opštinski budžeti, da uopšte o tome razgovaraju sa svojim lokalnim samoupravama.  Građani smatraju da njihovi predstavnici nisu dovoljno otvoreni  za njih i njihova mišljenja“, rekla je Verka Jovanović.

Kad je u pitanju saradnja i komunikacija građana sa centralnim institucijama, u analizi se navodi da ona umnogome zavisi od političke pripadnosti, ličnih poznanstava, ali i nacionalne pripadnosti građana.

 „Bitno je ukinuti politizaciju komunikacije i saradnje institucija sa građanima, zato što su pojedini ispitanici istakli da su im neophodna lična poznanstva, kako bi došli do svojih predstavnika u institcuijama, što ne bi trebalo da bude slučaj i što po zakonu nije ispravno“, kazala je Jovanovićeva. 

Komentarišući nalaze istraživanja  Marko Milenković iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa je kazao je da su rezultati  očekivani.

„Živimo u zajednici gde  se stvari veoma sporo menjaju kad  je u pitanju obezbeđivanje nekog značajnijeg kvaliteta života za srpsku zajednicu na Kosovu. Iako ćemo ove godine imati treće lokalne izbore po redu na severu Kosova i dalje smo u nekom procesu prilagođavanja i osnaživanja institucija, zapravo smo u nekoj fazi koju smo davno trebali da prevaziđemo“, rekao je Milenković.

Zamenica kosovskog Ombudsmana Marija Radulović apelovala je na građane da se obrate ovoj instituciji ukoliko određena ustanova lokalne ili centralne vlasti odbija da im dozvoli pristup javnim dokumentima ili ih na drugi način diskriminiše.

„U 2020. godini Institucija Ombudsmana primila je 60 žalbi koje se tiču pristupu u javnim dokumetima, dok je u periodu od 1. januara do 30. maja ove godine otvorena 21 žalba. S druge strane, mandat Institucije Ombudsamna je obezbeđivanje i dobre uprave, što znači da ako određena institucija ne da odgovor građanima, po bi kom pitanju, mi ne služmo kao prvi stepen, već kao drugi stepen žalbe,  gde građani mogu da se obrate i da se žale ako određna institucija nije dala odgovor na određeno pitanje“, rekla je Marija Radulović.

Analiza “Otvorenost institucija za građane na Kosovu”, je rezultat istraživanja NVO Crno beli svet  i Foruma za razvoj i multietničku saradnju, koje je urađeno u okviru inicijative Demokratija, otvorenost i perspektive srpske zajednice na Kosovu ( OPEN ), uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 

 


Komentari posetilaca