“Sporazum”: O ZSO se mnogo govori, a malo zna
05/11/2020 12:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1219 |
|


Sporazum, 05.11.2020. - Direktor Radio Televizije Kim Isak Vorgučić, gostujući u jučerašnjoj emisiji "Sporazum", izjavio je "da bi kroz osnivanje Zajednice srpskih opština način finansiranja institucija u oblasti prosvete i zdravstva koje funkcionišu u srpskom sistemu mogao da bude transparentniji, ali i ne samo to".

"Neko ko je u Beogradu zamislio Zajednicu srpskih opština je hteo i da svoje `sigurne glasače` uhlebi u jednoj organizaciji na Kosovu, koja će imati prefiks `srpska` i gde će u drugom vidu nastaviti da primaju plate. Postoji veliki broj porodica koje bi, ako bi im se primanja ukinula, ne bi imali šta drugo nego da spakuju kofere i krenu za Srbiju", kaže Vorgučić.

 

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj smatra da Albanci na Kosovu imaju negativan odnos prema Zajednici, Srbe sa Kosova vide kao instrument državne politike Srbije, a Srpska lista se poistovećuje sa autentičnim Srbima.

 

"Albanci misle da, ako dođe do osnivanja Zajednice, kad-tad će Srpska lista, koja sada predstavlja kosovske Srbe, nastojati da pretežni deo buduće autonomije priključi Srbiji. Moguće da su taj strah stvorili kosovski državnici iz razloga da se ne dođe do sporazuma", rekao je Bećaj.

 

Novinarka Radio Beograda koja izveštava sa severa Kosova Tanja Vujisić napominje da se o Zajednici mnogo govori, ali malo zna, osim onoga što je Evropska unija, preko svog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, nedavno poručila Prištini, ali i Beogradu, da se sve preuzete obaveze moraju ispuniti, pa i ona koje se odnosi na formiranje Zajednice.

 

„Sada kada bi napravili neku anketu i pitali šta to konkretno znači, sumnjam da bi tzv. obični ljudi, odnosno građani znali da nam odgovore. Nedostaju javne rasprave, tribine, okrugli stolovi, i kod Albanaca, i kod Srba. Zašto se o tome ne bi pričalo i van skupštinskih sala, jer se tamo obično iznose politički stavovi nekih partija? Neophodno je da se razgovara o tome, jer bi, s tim u vezi, moglo da dođe i do promene ustava“, ocenila je Vujisić.

 

U emisiji je objavljena i anketa sa građanima koja je sprovedena preko Fejsbuka. Na pitanje da li bi srpski politički predstavnici mogli da napuste kosovske institucije ako Priština nastavi da blokira formiranje Asocijacije, odnosno Zajedniace opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, vlada podeljeno mišljenje. Za nijansu ili ukupno 54,4 odsto više je onih koji misle da neće, dok 45,6 odsto smatra bi moglo to i da se desi.

 


Komentari posetilaca