“Traljavo suđenje” za ubistvo Ivanovića. Izjave svedoka na osnovu “rekla-kazala”
04/03/2022 14:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 716 |
|

RTV KIM, 04.03.2022. - Na suđenju optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića danas su svedočila dva policajca, od kojih je jedan bio angažovan u Obaveštajnoj jedinici. Obojica su ostala pri ranijim iskazima datim Tužilaštvu. Odbrana optuženih smatra da ovi svedoci nisu relevantni za slučaj, niti mogu da doprinesu da se rasvetli ubistvo srpskog političara. Ksenija Božović, saradnica ubijenog, napustila je sudnicu izrevoltirana svedočenjem, ali i vođenjem čitavog sudskog procesa.
Prvi svedok, N.B. patrolni policajac u Bošnjačkoj mahali kazao je da je o ubistvu Ivanovića saznao od kolege, iako toga dana nije bio na poslu. Ovaj pripadnik Policije, inače Albanac, je pojedine optužene doveo u vezu sa ubistvom Ivanovića, a Nedeljka Spasojevića optužio i za neka druga ubistva.
 
„Nonsens. Da je on optuživan za neka druga ubistva danas ne bi bio u ovoj sudnici, nego bi bio u zatvoru na izdržavanju kazne. Tačno je da je on pozivan za neka ubistva 2013. godine, ali kao svedok, a ne u svojstvu osumničenog. Ne može to tako. Mi ovde vodimo istragu za neka druga krivična dela van optužnice“, kazao je advokat Faruk Korenica, branilac optuženog Spasojevića.
 
Saznanja svedoka N. B. se, kako je i sam rekao, zasnivaju na onome što je „čuo do svojih kolega“. Jedan od takvih podataka je i da je Marko Rošić pratio Olivera pre ubistva, te da je odgovoran za spaljivanje njegovog automobila, ali i za druge kriminalne radnje, među kojima su i one vezane za drogu. Većinu optuženih, izuzev Silvane Arsović i Žarka Jovanovića, ovaj svedok je optužio da su bili pod direktnom kontrolom Milana Radoičića i Željka Bojića. Naveo je i da je jedan od policijajaca R.R. bio zadužen za prevoženje ubica Ivanovića. Svedok nije želeo da pominje imena ljudi od kojih je dobijao informacije, istakavši da ne želi da ih ugrozi.
 
Na ove tvrdnje reagovali su predstavnici odbrane. Advokat Korenica je kazao da svedok svoja saznanja zasniva na pričama „rekla-kazala“.
 
„“Rekla-kazala“ je sumnja koja nema nijednog dokaza, osim „rekla-kazala“. Čovek je 36 puta odgovorio sudu – „po mojim informacijama“. Svedok koji se poziva pred sudom je dužan da kaže istinu, ako postoji službena tajna ili državna tajna, on mora da ima rešenje da ne sme ništa da govori dok nadležni organ njega ne oslobodi od dužnosti da može da svedoči“, objasnio je advokat.
 
„Nemam nikakvu potrebu da se uopšte osvrćem na neproverene informacije, ali problem je to što sudsko veće i tužilac dozvoljavaju da na suđenju za konkretne optužene postavljaju pitanja koja meni previše liče na neku ranu istragu, (mnogo pre) nego na glavni pretres. Mi smo saslušali veliki broj svedoka koji baš nikakve informacije nisu dali za konkretno optužene ljude“, kazao je advokat optuženog Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić.
 
Drugi svedok A.V, bivši pripadnik Obaveštaje jedinice i, kako je rekao, prijatelj ubijenog Ivanovića, je govorio da je pokojnik bio čestit čovek i da se nije plašio, niti mu je ikada rekao da se osećao ugroženim. Kazao je da njegova jedinica nije do dana današnjeg utvrdila ko je ubio Olivera Ivanovića. Na pitanje advokata porodice Ivanović, Milana Bigovića, da li je o  Oliverovom ubistvu razgovarao sa njegovom nevenčanom suprugom Milenom Popović, svedok je potvrdio da je u dva navrata o tome razgovarao sa njom, ali da ona nikada nije pomenula, niti optužila bilo koga, niti je izrazila sumnju ko bi mogao da ga ubije. Istakao je da je Silvana Arsović bila „odana saradnica Oliveru Ivanoviću“, te da je ubijeni političar to izuzetno poštovao.
 
Advokat porodice Ivanović Milan Bigović nije zadovoljan današnjim izjavama svedoka. Istakao je i da se proces oko rasvetljavanja ubistva vodi traljavo.
 
„Mislim da je pre svega tu greška tužioca, da su predloženi svedoci koji apsolutno nemaju baš nekih značajnih informacija i podataka, da ne pričam o dokazima za samo ubistvo Olivera. Ja, kao njihov punomoćnik, prenosim njihove reči, da njih apsolutno i jedino interesuje ko je ubio Olivera. I na današnjim i na ranijim suđenjima nismo mnogo oko toga pričali. Bavimo se neki trivijalnim stvarima, a ono suštinski što je za porodicu Ivanović bitno to je ko je, zašto, ko je naredio ubistvo Olivera Ivanovića. Mi do dana današnjeg nismo se približili ništa, osim onoga što je do sada stajalo u optužnici“, kazao je Bigović.
 
Da se proces odugovlači, potvrđuje i advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši.
 
„Odugovlači se zato što sud u Prištinu ne može da dovede većinu svedoka koji su navodno u Republici Srbiji i nema nikakvih adresa kako može da ih nađe. To je jedini razlog koji je sudija naveo, druge razloge mi ne znamo. Mi imamo službeni izveštaj od tužioca i sudije da većina, osim ovih koji su saslušani, nisu dostupni organima Republike Kosova. To je službena izjava“, kaže Gaši.
 
Ksenija Božović: Bilo mi je mučno, nisam mogla da slušam izjave svedoka
 
Dugogodišnja saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović koja je pratila današnje suđenje, napustila je sudnicu revoltirana svedočenjem.
 
„Meni je danas stvarno bilo mučno iz razloga što smo imali dva svedoka, imali smo policajca i imali smo pripadnika Obaveštajne službe Kosova. Ako od njih nismo mogli da dobijemo konkretne dokaze, činjenice, da kažu ono što znaju, ja više nisam mogla ono da slušam i morala sam da napustim sudnicu kako ne bih rekla nešto i dobila ukor. Ne mogu da shvatim da čovek koji je radio u vreme ubistva u Obaveštajnoj jedinici nema informacije da je Oliveru prećeno, niti da je Oliver praćen. Ni ko ga je ubio“.
 
Božovićeva kaže da je tužno da se ovaj proces odugovlači. Ističe da većina svedoka koje je Tužilaštvo izabralo nije relevantno, kao i da većina nikada nije poznavala Olivera Ivanovića.
 
“Čak sam razočarana zašto sudsko veće ne poziva članove porodice da dođu i kažu šta imaju. Možda je Oliver, ne možda, nego se sigurno njima žalio i pričao. Jeste on bio čvrst, jak čovek i nikada nije želeo da priča o problemima i pritiscima, ali kao porodica treba da se pojave. Prošlo je dugo vremena. Ne razumem zašto sudsko veće ne upućuje poziv članovima porodice da dođu. To pitanje postavljaju mnogi građani, pa čak i mnogi svedoci“, rekla je ona.
 
Advokati odbrane zaražili su puštanje na privremenu slobodu trojicu optuženih koji se nalaze u pritvoru. Međutim, tužilac odbacio ovaj zahtev. Ročišta će biti nastavljena 19, 20. i 21. aprila. 

Komentari posetilaca