“Transparentnost institucija izazov za Kosovo”
09/07/2019 17:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1937 |
|


Čaglavica, 09.07.2019. - Transparentnost institucija i dalje predstavlja izazov za Kosovo, rečeno je na debati „Zašto je transparentnost institucija važa i koliko su kosovske institucije transparentne u svom radu”. I pored toga što postoji Zakon o uvidu u javna dokumenta on se uglavnom ne poštuje, a na dobijanje dokumenata od javnog značaja čeka se čak i godinama.

Udruženje Novinara Kosova nedavno je sprovelo  istraživanje o transparentnosti trošenja javnog novca za medije. Koliko su institucije u ovom smislu transparentne govori podatak da skoro 50 odsto institucija nije uopšte odgovorilo na zahteve koja je Udruženje poslalo na osnovu zakona o uvidu u javna dokumenta, rekla je Vesa Balja iz Udruženja novinara Kosova.

,,Želim da naglasim da smo podneli zahteve u 63 institucija ukupno, dobili smo odogovr od 35 institucija i tu odmah može da se razume na kom je nivou transaprentnost institucija Kosova i ne samo u ovom istraživanju već i u drugim oblastima koje su povezane direktno sa transparentnošću,  mi zaostajemo mnogo’’, kazala je Vesa Balja iz Udruženja novinara Kosova.

Kada je u pitanju transparentnost rada institucija sa brojnim problemima susreću se i srpski mediji i novinari. Darko Dimitrijević urednik Radio Goraždevca i predstavnik  Udruženja novinara Srbije na ovoj debati, rekao je da mnogi političari i predstavnici institucija zaboravljaju da je njihova obaveza « da javnosti polažu račune za svoj rad ».

,,Malo je predstavnika koji danas žele da odgovaraju na pitanja novinara, pogotovo ako oni dolaze iz partije koja je u vlasti Srpske liste. Dakle, većina naših medija ima problem da u svom programu dovede ljude koji su na pozicijama i koji bi trebalo da odgovaraju na neka pitanja. S druge strane oni pokušavaju da nekim saopštenjima iskažu svoje mišljenje međutim često imamo situaciju da ta saopštenja ne liče ni na šta i često je malo toga iz tih saopštenja upotrebljivo“, kazao je Dimitrijević

Pored medija i predstavici nevladinog sektora suočavaju se problemima koji se odnose na transparentnost. Pokret FOLJ organizacija koja se bavi i promovisanjem politika zasnovanim na transparentnosti i odgovornosti,  zatražila je pre osam godina  od ministarstva infrastrukture dokumentaciju u vezi tendera za izgradnju auto puta Piština Prizren. Međutim  i pored toga što su na osnovu zakona o uvidu u javna dokumenta podneli tužbu sudu, do danas nisu dobili traženu dokumentaciju.

„Mi smo nastavili sa svim procedurama koje nam garantuje zakon za pristup javnim dokumentima i nakon žalbi mi smo podigli i tužbu u sudu za prekršaje. Sudu je trebalo oko osam godina da donese presudu koja je u našu korist. Ministartvo infrastrukture je iskoristilo pravo na žalbu i sada smo na Apelacionom sudu i čekamo presudu Apelacionog suda u odnosu na naš zahtev za dobijanje pristupa dokumentima. Osam godina smo čekali odgovor jednog suda, ali pozitivno je što obavezuje ministartsvo da nam da te informacije, ali godinu dana i dva mesca nema odgovora od Apelacionog suda’’, rekla je Medžide Demoli izvršna direktorka Pokreta ,,Folj''.

 

Ahmet Rušiti iz Kosovskog demokratskog instituta kaže da transparentnost javnih institucija utiče direktno na način rada Vlade i poboljšanje života građana, posebno  u mestima ili opštinama koje imaju zajednice koje su marginalizovane

"Što se tiče opština gde je većinsko srpsko stanovništvo imamo poboljšanja opština koje su na jugu. Što se tiče opština na severu Kosova situacija je mnogo gora. Opštine tamo nimalo nisu transparentne, zatvorene su, ne samo za publiku, medije i organizacije, nego i zbog toga što ne pružaju potpune usluge građanima koji žive tamo. Što se drugih opština na Kosovu tiče možemo da kažemo da opština Mamuša ima problema, ali nije problem njihova volja za transparentnošću već im nedostaje službenik za informisanje jer ne postoji određen budžet za tog službenika", kazao je Rušiti.

 

Šef medijskog odljenja u misiji OEBS-a na Kosovu Dane Koruga kazao da je u toku izmena zakona koji će po njegovim rečima znatno olakšati pristup javnim dokumentima

 

,,Ključni aspekt novog zakona je osnivanje Agencije za privatnost informacija,  koja ce i pratiti sprovo]enje ovog zakona,. Mislim da je to veliki iskorak, iako to još nije formalizovano. Takođe će biti imenovan poverenik za  informacije od javnog značaja.  To su neki od novih elemenata izmena ovog zakona’’, rekao je Dane Koruga.

 

Debatu na temu „Zašto je transparentnost institucija važa i koliko su kosovske institucije transparentne u svom radu“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 

 


Komentari posetilaca