“Transparentnost rada opštine Parteš“
26/06/2019 16:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1762 |
|


Čaglavica, 26.06.2019. - Opština Parteš može da se pohvali boljom saradnjom sa građanima i medijima nego proteklih godina, smatra većina panelista debete na temu “Transparentnost rada Opštine Parteš“ koja je održana danas u Medija centru u Čagavici. Međutim, rukovodilac odseka za transapretnost opština u Ministarstvu administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Nazmije Krasnići, smatra da transparentnost nije na zadovoljavajućem nivou.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu dodelilo je 2014. godine opštini Parteš  „Crni Božur“ za najlošiji odnos prema novinarima i medijima. Službenik za informacije od javnog značaja u opštini Parteš, Ivica Jancić, kaže da kad je transparentnost rada ove opštine u pitanju situacija mnogo bolja u odnosu na protekle godine.

“Situacija je danas mnogo bolja kako odnosa prema medijima, tako i oko obaveštavanja građana o aktivnostima koje opština sprovodi, o dostupnosti informacija od javnog značaja, kako građanima tako civilnom sektoru, centralnim insitucijama i zaista mogu da kažem da mi danas, 2019 možemo da se pohvalimo takvim stanjem u našoj opštini”, kazao je Jancić.

Da je transparentnost rada opštine Parteš bolja nego proteklih godina složili su se i Maja Živković novinarka RTV „Puls“ i Jovan Simić iz NVO ,,Slobodna produkcija'' iz Šilova.

„Danas kažem da je stanje bolje i uvek možemo da odemo i o bio kojoj temi da razgovaramo sa službenicima i sa samim gradonačelnikom u opštini Parteš. Kada je reč o zvaničnom veb sajtu, tu ima malih poblema zato što sužbenici koji obavljaju taj posao nisu stručni za obavljanje te vrste posla... Međutim, građane obaveštavaju putem nezvaničnih mejlova i putem Fejsbuka“, kazala je Živković.

,,Situacija se mnogo promenila, mislim na bolje, ali je stvar u tome što, kao što je koleginica Maja rekla, opština Parteš sastoji od svega tri sela  i jedan od najvećih problema je što tamo rade nestručani i nekompetentni ljudi. Pre svega mislim na one službenike koji su tada zapošljavani po pilitičkoj liniji. I sada je vrlo teško da se nose sa problemima. Mislim da su kapitalne investicije veoma niske, čak jednu godinu je bilo i 0 investicija“, kazao je Simić.

Rukovodilac odseka za transapretnost opština u Ministarstvu administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, Nazmije Krasnići, kaže da kada je transparentnost rada ove lokalne samouprave u pitanju jeste došlo do napretka, ali i da to ipak nije na zadovoljavajućem nivou. Ona je još i kazala da odgovornost za netransparenstnost jedne opštine ne pripada samo jednom službeniku za informisanje.

„Mora da se angažuju sva odgovorna lica počev od gradonačelnika i dotičnih uprava. Odgovornost je utvrđena zakonom. To je objavljivanje dokumenata, obaveštenja o aktivnostima opština određene jedinice. Dokumenta za koja su dužna po zakonu o lokalnoj samoupri da ih objavljuju moraju to uraditi. To treba da se uradi u kancelariji za informisanje, lektorisano i prevedeno, a ako se to ne uradi onda je odgovornost zvaničnika za informisanje. Za neodgovornost imaju direktne rukovodioce i oni bi trebali da preduzmu određene mere“, kazala je Krasnići.

Poslednja objava na web sajtu Opštine Parteš je iz februara 2018. godine. Na pitanje novinara - zbog čega web sajt ove lokalne samouprave nije funkcionalan toliko dugo Ivica Jancić kaže da je to zbog tehničkih problema o čemu je, kako je kazao, ministarstvo administracije lokalne samouprave bilo obavešteno.

Debatu na temu „Transparentnost rada Opštine Parteš“ organizovao je  Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo u okviru projekta „Transparentnost i odgovornost institucija - put ka Evropskoj uniji“.


Komentari posetilaca