„Beli božur“ uručen advokatici Jovani Filipović, „Crni“ i ove godine neuručen
11/12/2023 22:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 215 |
|

Predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Vanovac uručila je danas priznanje „Beli božur“, za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2023. godini. advokatici Jovani Filipović. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima, koji je i ove godine pripao premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju ponovo je ostao neuručen.

Advokatica Jovana Filipović zahvalila se članovima Udruženja novinara Srbije na Kosovu, koji su odlučili da ona dobije ovo prizanje.  

„Za sve ove godine koliko radim jako često se dešavalo da mediji budu ispred policijskih stanica, tužilaštava, sudova, budete po ceo dan u sudnicama i ja znam koliko i vama bude teško. Najmanje što ja mogu da uradim je da na kraju zajedno izađemo i sumiramo utiske, da zajedno prenesmemo taj glas koji bi trebao da se čuje, onakav kakv jeste bio”, rekla je Jovana Filipović.

Jovani Filipović je nagradu uručila predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Vanovac. Ona je ukazala na važnost saradnje institucija, organizacija i pojedinaca sa novinarima i medijima.

“O tome koliko je važna informacija mislim da ne postoji podneblje na svetu koje bolje može da oslika tu potrebu za istinitošću, za pravom i pravovremenom informacijom, kao što je to područje  Kosova i Metohije. Baš zato je važno da svi društveni činioci budu složni i da zajedno stoje iza te društvene odgovornositi, iza našeg zajedničkog interesa, a naš zajednički interes i cilj je uvek zdravo društvo u kome ćemo živeti zajedno sa našom porodicom i našom decom”, istakla je Ivana Vanovac.

Vanovac je ovom prilikom i pozvala institucije, pojedince i organizacije koje su nominovane za priznanje “Crni božur”, ali i one koji nisu na spisku, a zanemaruju obaveze koje imaju prema javnosti da u narednoj i svakoj sledećoj godini rade na pospešivanju saradnje sa novinarima.

Podsetimo, prvenstveno je priznanje za „Beli božur” dodeljeno Domu kulture u Gračanici. Međutim direkotor ove ustanove Živojin Rakočević, koji je ujedno i predsednik Udružena novinara Srbije, odbio je ovo priznanje, uz obrazloženje da „ne treba da bude predlagan za nagrade udruženja na čijem je čelu“, nakon čega je glasanje ponovljeno.

Glasovima članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu ovogodišnja plaketa „Crni božur“, koja se dodeljuje za najlošiji odnos prema medijima i novinarima i ove godine pripala je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.  Obrazloženje je pročitala sekretarka Udruženja novinara Srbije na Kosovu Jelena Marković.

„Aljbin Kurt je Crni božur dobio zbog nesaradnje sa medijima i novinarima u smislu da nije prihvatao pozive za gostovanja u emisijama, niti je iz njegovog kabineta bilo odgovora na zahteve novinara srpskih redakcija za brojne intervjue. Zamerkama je dodata i činjenica da je Kancelarija kosovskog premijera za pitanja za jedenica 90 odsto budžeta od pola milona evra namenjenog nevećinskim zajednicama ove godine dodelila organizacijama i medijima na albanskom jeziku“.

Ove godine je u konkurenciji bilo 14 kandidata za priznanje „Beli božur ” i sedam kandidata za „Crni božur“.

Za „Beli božur“ kandidovani su prištinski paroh Staniša Arsić, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ Kosovska Mitrovica,  dr Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu, dr Desanka Novaković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ dr Mirjana Dimitrijević i direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Saša Mladenović.

U konkurenciji su se, pored Jovane Filipović ovogodišnje dobitnice priznanja „Beli božur“ našli i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić.

Članovi UNS-a na Kosovu su za priznanje „Beli božur“ još kandidovali direktorku Nacionalne službe za zapošljavanje u Severnoj Mitrovici Vericu Ćeranić, Milicu Andrić Rakić, programsku direktorku NVO „Nova društvena inicijativa“, zamenika direktora Kosovske policije za region sever Vetona Eljšanija i profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua.

Pored Kurtija, nominovana za „Crni božur“ bila je predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i Vlada Kosova. Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a nominovani su bili i predstavnici Srba u kosovskoj Skupštini. Opština Severna Mitrovica i Opština Gračanica takođe su bile nominovane za priznanje „Crni Božur“.

Priznanja “Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, kako bi ukazalo na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Izvor :
Medija centar Čaglavica

 


Komentari posetilaca