„Demaskiranje bezbednosnih izazova unutar srpske zajednice“
30/11/2023 13:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 141 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.11.2023. - Bezbednost je poslednjih godina ključno i goruće pitanje srpske zajednice, pre svega na severu Kosova, gde se većina Srba ne oseća bezbednonavodi se u izveštaju „Demaskiranje bezbednosnih izazova unutar srpske zajednice“, koji je izradia NVO Aktiv.  

U izveštaju se navodi da je u poslednje tri godine došlo je do značajnog porasta slučajeva ugrožavanja lične i imovinske bezbednosti u mestima na Kosovu gde žive Srbi. Samo u prvom kvartalu 2022. zabeležena su ukupno 23 incidenta, najviše na severu Kosova, dok je u 2020. godini zabeleženo  76, a u 2021. 87 incedenata

„U poslednjih godinu i po, odnosno dve godine na neki način je to „top“ tema i izveštaja unutar Kosova, ali i u velikom broju, pogotovo nakon događaja u Banjskoj, i svetskih medijima koji su uticali na sveukupne politike i u velikoj meri promenili političku dinamiku ne samo na Kosovu nego i izvan Kosova“, rekao je Milićević.

Milićević je naveo i da rezultati istraživanja pokazuja da Srbi uglavnom ne vide sebe na Kosovu u narednih pet godina.

O drugim brojnim poblemima sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju govorio je glavni i odgovorni urednik Kim radija Goran Avramović. Kao jedan od primera naveo je dugogodišnji problem kršenja, odnosno nepoštovanja Zakona o upotrebi jezika, koji bi kako kaže, u budućnosti mogao biti uvod i u nove probleme.  

 „Pojedini policajci nažalost i dalje ili ne znaju ili ne žele da koriste srpski jezik prilikom obavljanja svojih redovnih poslova u zajednici i to je naravno prvi korak koji je potencijalno uvek uvod u dublje probleme“, naveo je on.

Avramović je ukazao i na to što kosovski premijer Aljbin Kurti uporno odbija da gostuje i da daje intervjue srpskim medijima na Kosovu, a čiji primer, kako navodi, prate i ostali predstavnici vlade i drugih institucija.

 „Premijer koji priča za crnogorske medije odbija da pirča za medije Srba na Kosovu, koji žive na Kosovu, rade na Kosovu, izveštavaju na srpskom jeziku. Od ponekad na nekim pres konferencijama odgovori na jedno ili dva pitanja i to bi otprilike bilo to“.

Takođe kao jedan od gorućih problema u srpskoj zajednici Avramović ističe i selektivno sprovođenje zakona na Kosovu, navodeći primer nelegalne gradnje.

„Na severu Kosova postoji priča o tome da se može šta se hoće i kako se hoće jer se zakon ne poštuje a južno od Ibra se zakon poštuje, međutim kad je u pitanju divlja gradnja na severu se gradilišta zatvaraju u roku od 24 sata. Inspekcija izađe na teren uradi svoj posao stavi se inspkecijska traka kojom se označava gradilište i gradnja se prekida. Na teritoriji opštine Gračanica konkretno u Čaglavici tek prekjuče, nakon sedam meseci oko jednog od tih ilegalno sagrađenih objekata postavljena inspekcijska traka. Nije u pitanju samo ilegalna gradnja u pitanju j selektivna upotreba zakona, u pitanju je potencijalno menjanje etničke strukture opštine“, istakao je Avramović.

Izvršni direktor KIPRED-a Luljzim Peci rekao je da je zbog stanja u kome se Srbi na Kosovu danas nalaze najvećim delom odgovorna Srpska lista, jer se kako kaže nisu bavili problemima svoje zajednice.

 „Mi smo imali studiju kju smo realizovali ranije gde smo obradili sve zapisnike parlamentarne komisije za bezbednost odbora i ni u ovom ni u prethodnom mandatu bilo je interesantno da iako je Srpska lista bila prisutna, bili su članovi odbora nijednom nisu podstakli pitanje bezbednosti srpske zajednice od samih poslanika Srpske liste. Time želim da kažem da Srpska lista nije sprovodila svoju funkciju kada su u pitanju oni koje zastupaju u Skupštini Kosova. Ovo verujem da dovoljno govori o njihovoj nezainteresovanosti“, naveo je Peci.

Peci dodaje i da je povlačenje Srba iz institucija na severu Kosova bila velika greška koja treba da se reši tako što će se iznaći način da se oni vrate u institucije.

 “Ne želim da kažem da ne postoji krivica i kosovske vlade za to, ali želim da kažem da povlačenje policajaca iz institucija na kosovu je dovelo pod znak pitanja ono što se naziva ljudska sigurnostsrpske zajednice tamo. Zašto, jer odjednom na severu su ostali bez policajaca, tamo je otišao  veliki broj policajaca iz drugih delova Kosova, specijalne jedinice policije koji nisu obučeni za takozvani rad policije u zajednici oni uopšte nisu obučeni za to i zbog toga srpska zajednica tamo nije imala pristupa za elementarna pitanja kada je u pitanju sigurnost”, rekao je Peci.

Sagovornici su zaključili i da “situacija što pre treba da se vrati na politički teren” i da je krajnje vreme da se odgovorni pozabave rešavanjem pomenutih problema u cilju normalizacije odnosa i bezbednosne situacije.


Komentari posetilaca