„Građani ne smeju da budu taoci dijaloga Beograda i Prištine“
20/10/2022 14:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 542 |
|

Medija centar Čaglavica, Četrdeset organizacija civilnog društva, aktivista i medija sa Kosova i iz Srbije zajedničkim saopšt.enjem izrazili su zabrinutost zbog uticaja koji, kako navode u saopštenju, .nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine ima na lokalne zajednice.

„Građani na terenu najviše pate od prisustva tenzija i nepoverenja. Sve strane stoga moraju odustati od zapaljive retorike koja preti i šteti odnosima unutar i između zajednica. Nejasnoće se moraju s. - manjiti kroz transparentnost i odgovornost. Svim građanima mora biti jasno šta je dogovoreno, a sam proces dijaloga mora se približiti samim građanima koji su njime pogođeni“, poručilo je 40 organizacija potpisnica saopštenja.

U saopštenju se navodi da scene dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na ulicama Prizrena, prilikom njegovog ustoličenja, šalju pozitivnu poruku međusobnog poštovanja i mirnog suživota.

„Slike i osećanja koja ulivaju nadu u budućnost odnosa unutar i između Srbije i Kosova. Pohvaljujemo sve strane za njihov konstruktivan pristup – posebno predsednika opštine Peć, Gazmenda Muhadžerija, koji je prisustvovao ustoličenju – i nadamo se da se na ovim temeljima mogu graditi dalji odnosi“.

Dodaje se da „na Kosovu postoji suštinski nedostatak dijaloga i saradnje kroz izabrane institucije“.

„Poslanici Srpske liste ne uspevaju da predstavljaju potrebe zajednice kosovskih Srba. Kontinuirano odsustvo njihovih poslanika iz Skupštine Kosova znači da njihovi birači i svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju nisu efikasno predočeni. Pozivamo na hitan povratak Srpske liste i aktivno učešće“.

Potpisnici saopštenja dotakli su se i nesprovedenih sporazuma, među kojima je i kako navode glavni most u Mitrovici, koji je i dalje zatvoren za saobraćaj, uprkos, kako navode, velikim investicijama EU.

„Obe strane treba da se angažuju na rešavanju demarkacije Severne Mitrovice koja je omela proces ponovnog otvaranja. Moraju se preduzeti dodatni koraci kako bi se osiguralo da most služi kao inkluzivan i zajednički prostor koji povezuje ljude sa obe strane reke Ibar“.

Što se tiče pitanja registarskih tablica, organizacije pozivaju sve strane na konstruktivan rad na pronalaženju rešenja koje neće štetiti građanima na terenu. Poručuju i da „prethodno dogovoreni novi prelazi treba da budu otvoreni odmah, kako bi se građanima olakšalo putovanje bez nepotrebne udaljenosti i odlaganja“.

„Slobodan protok ljudi treba da bude osnovni deo normalizacije odnosa“.

Četrdeset organizacija, aktivista i medija kao najbolji primer posledica nesprovođenja sporazuma navode zastoj u priznavanju diploma, „što je dovelo do manjka vitalnog osoblja u ključnim javnim institucijama na jugu Srbije i na Kosovu“.

U saopštenju je navedeno i da bi plan integracije albanske zajednice na jugu Srbije u sedam tačaka trebalo da bude prioritet za novu vladu Srbije, uključujući uključivanje albanskih predstavnika u njeno Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, ističući da bi „izgradnja poverenja je od suštinskog značaja za buduće odnose unutar i između zajednica“.

Potpisnice saopštenja:

AKTIV

Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava (MWAHR)

Balkan Forum

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Budi Aktivan 16 Preševo

Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC)

Centar za mir i toleranciju (CPT)

Centar za demokratiju i edukaciju – Preševska dolina

Community building Mitrovica (CBM)

Evropski centar za pitanje manjina Kosovo (ECMI)

Evropski pokret Srbija (EMinS)

Evropski fond za Balkan (European Fund for the Balkans)

Fondacija BFPE za odgovorno društvo

Građanske inicijative

Glas Roma, Aškalija i Egipćana (VoRAE)

Humani Center Mitrovica

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo

Jelena Lončar, Docentkinja, Univerzitet u Beogradu

Junior Chamber International Prizren (JCI – Prizren)

Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS)

Kosovski Centar za Rodne Studije (The Kosovar Gender Studies Center)

Kosova Info

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)

Medija centar Čaglavica

NVO Integra

Peer Educators Network (PEN)

Pozitiv 365 Preševo

Portal “Ministria e Lajmeve” Preševo

Rahim Salihi, aktivista civilnog društva, Bujanovac

Radio Goraždevac

Radio Astra Prizren

Radio Peć

Sbunker

TV Prizreni

The Future Bujanovac

Udruženje za nasleđe i kulturno stvaralaštvo – Preševo

Vjollca Krasnići, Profesor, Univerzitet u Prištini

Valon Arifi, aktivista civilnog društva

Youth trails Preševo

 

 


Komentari posetilaca