„Jedina obaveza prema nestalima je da se oni pronađu“
09/05/2023 18:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 443 |
|

Medija centar Čaglavica, 09.05.2023. - Predstavnici srpskih i abanskih udruženja porodica kidnapovanih i nestalih ne očekuju da će Deklaracija o nestalim licima, koju su 2.maja u Briselu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih lica, već su mišljenja da će ona ostati samo “mrtvo slovo na papiru”. Na debati “Zajednička deklaracija Beograda i Prištine o nestalim licima – mogućnosti i očekivanja?”, koja je odražana u Medija centru u Čaglavici takođe je rečeno i da je premijer Kosova Aljbin Kurti najodgovorniji što poslednje dve godine nema sastanaka niti saradnje kad je rasvetljavanje slučajeva nestalih lica u pitanju.

“Sve ove tačke koje se spominju u Deklaraciji sada su bile deo strategije iz 2010. godine. Postavljam pitanje – da li političari nekad stave prst na čelo i zapitaju se zašto stagniraju 24 meseca? Nije održan ni jedan jedini sastanak vladinih komisija. Mi smo dali mnogo primedbi da je taj zastoj zbog politike…”, rekao je koordinator Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj. 

“Nije prvi put  da se razgovara o ovoj temi, da se donose neki bitni zaključci, a da se taj dogovor nikad nije ispoštovao. Sve ovo što je potpisano 2.maja sve je to već bilo potpisao i dogovoreno u sklopu radnih grupa, kad je predsedavao  Međunarodni komitet za nestala lica i sve su ove tačke razmotrene i sve je ovo potpsano i dogovoreno, ali nije ispoštovano. Da je interes da se ovo pitanje reši, kao što nije interes, do sad je bilo mnogo prilika da se od nečega krene”, kazala je koordinatorka Udruženja porordica kidanapovanih I nestalih lica u Gračanici Silvana Marinković.

Iako je mišljenja da u Deklaraciji nema ničeg novog predsednica Udruženja porodica kidapovanih i nestalih lica u Štrpcu Jasmina Živković ipak je izrazila nadu da ona možda može biti prvi korak ka deblokiranju procesa potrage za nestalima, koji već dve godina stagnira. 

“Ono što bi dobro moglo da proiziđe iz ove Deklaracije je da će on možda deblokirati prestanak netraženja nestalih lica, jer smo svedoci da poslednje dve godine nije bilo ni jednog sastanka, da nema napretka, iskopvanja, nijedne informacije o nestalim licima”, navodi ona.

Dodaje i da je za to što poslednje dve godine nema saradnje, sastanaka i rada na terenu kad je rasvetljavanje slučajeva nestalih lica u pitanju, odnosno što nema komunikacije između Komisije za nestalala lica Vlade Kosova i Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a samim tim ni novih iskopavanja potencijalnih grobnica najodgovorniji premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Velikim delom je glavni odgovorni premijer Kurti kada je prekinuo razgovore po pitanju rešavanja nestalih lica zato što je Veljko Odalović na čelu Vladine komisije za nestala lica. Ja ne znam tačno koliko godina je on na čelu te Vladine komisije, ali znam da je više od 10 godina i da je sasvim odgovorno radio svoj posao sa prethodnim kolegom vladine komisije iz Prištine. Tako da, odjednom je premijeru Kurtiju zasmetalo to što je Veljko Odalović na čelu te komisije i mislim da je to prilično neodgovorno s jedne strane. S druge strane to su pregovori i pregovarača ne bira druga strana, ne može da bira pregovarača već ako je ozbiljan po tom pitanju rešavanja onda ne iznalazi izgovore nego se radi na tom pitanju“, rekla je Živković.

Predstavnici udruženja nestalih naveli su i da se u vezi sa Deklaracijom sa njima niko ni iz Beograda niti iz Prištine nije konsultovao ni pre, a ni posle njenog usvajanja iako su to do sada tražili mnogo puta.

„Obično o tim pregovorima, dogovorima, deklaracijama saznajemo iz medija i o samim sastancima. I o sadržaju deklaracije smo saznali iz medija“, kaže Jasmina Živković.

„Što se tiče konsultacija sa porodicama nestalih, nikad se nisu konsultovali sa nama. Sve što smo mi saznali saznali smo preko medija iako sam ja, i ne samo ja, više članova porodica je tražilo da deo tog nekog pregovaračkog tima bude i neko iz porodice nestalih da bi mogli direktno tu dok su pregovori da ukažemo na neke greške i da tražimo ono što mi kao porodice nestalih trebamo da tražimo. Međutim nama nije omogućeno to“, rekla je Silvana Marinković.

„Istina je da smo tražili da budemo deo dijaloga, ali samo u delu kada se održavaju humane stvari a ne politike. Nažalost nijedan član porodice nije uzet kako bi se razgovaralo i informisali ih jer niko ne može bolje sve to da shvati od članova porodica,  niti da objasni kao što bi to objasnio član porodice.  To politici ne pogoduje tako da smo ostali izopšteni iz toga”, rekao je Bajram Ćerkinaj.

Debatu na temu “Zajednička deklaracija Beograda i Prištine o nestalim licima – mogućnosti i očekivanja?” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Unmika.

 


Komentari posetilaca