„Na Kosovu sve više falsifikovanih novčanica od 100 evra“
17/10/2022 11:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 558 |
|

Medija centar Čaglavica, Kosovo online, Reporteri, 17.10.2022. - Prema podacima Policije Kosova u poslednjih devet meseci prijavljeno je 523 slučaja falsifikovanja novčanica, a tri starana državljana uhapšena su nedavno u Štrpcu jer su lažnom novčanicom od 100 evra pokušali da plate račun u restoranu, prenosi Reporteri.

Kosovska agencija za forenziku u saradnji sa policijom i tužilaštvom radi na suzbijanju falsifikovanih novčanica, koje sve više kruže kosvskim tržištem.

Specijalista za dokumente i rukopise Vjolca Mavrići kazala je da je u poslednje vreme najviše falsifikovanih novčanica od 100 evra. Ona je naglasila da je lažnu novčanicu najlakše prepoznati po hologramu.

„Karakteristika je hologram koji se može proveriti samo pokretom ruke, u zavisnosti od ugla kretanja, a hologram ima ili simbol evra ili numeričku valutu, što je valutna kartica“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, većina falsifikovanog novca koji krži kosvskim tržištem je urađena na dobar način, pa se teže može da se prepozna. Takođe,kako ističe, postoje falsifikovane kovanice od dva evra.

„Takođe, naš odsek prima zahteve za ispitivanje kovanica sa različitim numeričkim valutama, počev od dva evra do pet centi. Prema našoj statistici, kako 2021. tako i tokom ove godine, najviše falsifikovanih kovanica je od dva evra“, rekao je Mavrići.

Iz Kosovske policije rečeno je da je tokom 2021. godine pokrenuto i obrađeno 866 slučajeva falsifikovanja novca.

 

 


Komentari posetilaca