„Ne zadovoljavam se imenima ubica mog brata, hoću razobličenje cele priče“
30/03/2022 19:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 693 |
|

RTV KIM,  KoSSev, 30.03.2022. – „Daleko od toga da je priča gotova“, kazao je brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav, za jučerašnje svedočenje Bobana Bogdanovića o ubicama svog brata, navodnom nalogodavcu i organizatoru. Iskazu nedostaje politička interesna sfera. „Mene može da zadovolji samo konačan cilj, a to je konačno razobličenje cele priče Oliverovog ubistva i svega onoga što se posle toga dešavalo“.

„To je strašno“ – bilo je sve što je uspeo da izgovori uz dugu vremensku pauzu, Miroslav Ivanović, brat ubijenog srpskog lidera, nakon jučerašnjeg javnog iskaza Bobana Bogdanovića o tome da je ubica njegovog brata Ljubomir Lainović, naručilac Zvonko Veselinović i organizator Milan Radoičić.

Posle iznenadnog svedočenja bliskog prijatelja – žrtve i bivšeg pripadnika Belivukovog klana Aleksandra Gligorijevića, o tome šta je nesuđeni „capo di tutti capi“ svom prijatelju kazao pre nego je bio likvidiran i masakriran u proleće 2020, ovaj sudija u penziji kaže da je dan proveo istražujući informacije. Za njega je to istovremeno duboko lična priča, ali i profesionalni doživljaj.

U razgovoru za KoSSev, potvrdio je da se danas osamio, ali jučerašnje vesti nije pratio sam.

„Iznošenje toliko detalja, vraća vas negde“, kaže.

To što je video sliku mladića koji je predstavljen kao neposredni izvršilac atentata na njegovog brata za njega nije bio najteži momenat polusatnog svedočenja Bobana Bogdanovića.

„Posle ovih ratova, na ovim prostorima uvek možete naći takve ljude. To su mašine, roboti, oni koji izvršavaju to za određenu stimulaciju, ili možda ovlaš svog ubeđenja. Registrovao sam da je mlad čovek i registrovao sam da ima preozbiljan pedigre u kriminalnoj sferi. Taj čovek mi je manje bitan u ovom momentu. Ne znam kako bih reagovao da sam imao priliku da ga sretnem, ali mnogo su mi bitni oni drugi, oni u pozadini, oni koji su pripremali i organizovali sve i oni koji su to zahtevali i tražili“.

Za ubistvo svog brata ponavlja da je hladnokrvno izvršeno, profesionalno organizovano i da se to vidi na osnovu priprema koje su prethodile, ali i na osnovu onoga što se događa nakon ubistva.

„To se očitava i iz načina ophođenja posle izvršenog dela“, kaže.

Ubica je to uradio možda za jedan iznos – manji ili veći. Onaj koji mu je to obezbedio i tražio, taj malo više razmišlja o svemu tome. U Oliverovom slučaju, međutim, očigledno je, zaista očigledno – kako bi kartaši rekli – da su se preškartali. Prevarili su se u proceni. Oni su mislili da će ovo ubistvo veoma lako proći, u jednoj političkoj klimi u Mitrovici, a što inače zavređuje ozbiljniju političku analizu – da će moći sa kraćim vremenom i bombardovanjem nekim informacijama posle svega toga, da anuliraju i da zaborave“.

Iskaz obiluje činjenicama, tužilaštvo da radi svoj posao

Bogdanovićevo svedočenje i danas je glavna vest. Miroslava Ivanovića to ne čudi, jer ono, kaže, obiluje činjenicama.

„Izjava zaista obiluje činjenicama, to je jedno mnoštvo činjenica koje imaju među sobom logičan sled. Tako usaglašene, tako tečno izgovorene. Čovek koji govori veoma ubedljivo o svemu tome, bar za mene, zavređuje ozbiljnu pažnju. Ne bi trebalo tu izjavu tek tako olako odbaciti kao što neki pokušavaju, da priču anuliraju i da se ona automatski odbaci kao neupotrebljiva. Nadležni organi treba da se ozbiljno pozabave i da se mnogo od toga izrečenog preispita.

Iako se radi o navodnom svedočenju osobe koja sada nije više među živima, ne znači da se takav iskaz može odbaciti, zaključuje Ivanović.

„Da je lice živo, u konačnom sudskom epilogu, to bi se nazivalo posrednim svedočenjem, ali nije tačno da nema snagu data izjava. A ponajmanje je tačan stav da se potpuno anulirala vrednost date izjave. Izjava sadrži toliko detalja koji su vredni preispitivanja i profesionalci u ovoj istrazi to znaju mnogo bolje od mene, oni se mogu vrlo lako uklopiti u niz kockica, koje se lako mogu uklopiti u sled detalja i širu sliku i sa logičke strane posmatrati i dalje ispitivati“, objasnio je ovaj sudija.

„Zar im nije pala na pamet prva stvar, da se poveže sa pređašnjom Belivukovom izjavom iz pritvora, a Belivuk se ovde stavlja u funkciju isplatioca za to izvršeno ubistvo?! Zar im to nije palo na pamet da provere kome je to dat novac i da li je dato bilo kakvo objašnjenje zašto se daje 50,000 evra?“

Ivanović napominje da je to moglo makar da posluži kao osnova za istragu tužilaštva, umesto što je kampanju pokrenuo MUP.

„Na žalost, mi smo imali još jučerašnji primer kada je MUP pokušao da celu priču zatvori tako što je diskreditovao“.

Nije posao MUP-a, ni predsednika da komentariše

Na pitanje da li je u ovoj fazi posao MUP-a ili tužilaštva da se bavi Bogdanovićevim navodima, Ivanović kaže da je za dalje bavljenje policija morala da ima posebno ovlašćenje, ali da je posebno indikativno to što se nije oglasilo specijalno tužilaštvo, već upravo MUP:

„Ne, to nije ni približno posao policije. Zašto ne Specijalno tužilaštvo koje već ima oformljen predmet o ubistvu moga brata? Policija je mogla da se bavi, ali je moralo da ima specijalno ovlašćenje Specijalnog tužilaštva da određenu istražnu radnju obavi. I u tom afirmativnom delu, opet ne može MUP da izlazi sa bilo kakvim saopštenjem koje daje kvalifikacije i diskredituje izjavu lica koje se pojavilo i praktično ponudilo kao svedok, jer je on otišao i do Specijalnog tužilaštva i ponudio se i njima da svedoči“.

Na pitanje kako komentariše navode srpskog predsednika da neće da se bavi besmislicama i lažima Ivanović kaže:

„Pa zar ne osećate i u samoj izjavi, neću da komentarišem, a ovamo – besmislice i laži. To znači da je on već komentarisao. Zna ono što i mi ne znamo, ali to je u maniru dosadašnjeg ponašanja“.

Očekivanja da se svedočenjem pozabavi istraga i u Prištini

Sa druge strane, Ivanović navodi da očekuje nastavak istrage i u sklopu kosovskih organa.

„Predmet o samom činu ubistva je otvoren i najnormalnije je da ovakvo lice treba pozvati, saslušati i ja očekujem da će oni to i uraditi“, kaže.

To što Bogdanović u svom iskazu navodi da je već pet puta bio na Kosovu prošle godine, Ivanović nije posebno komentarisao, osim u kontekstu onoga što je već naveo kao posao kojim se bavi – razvijanje firmi pre nego ih proda.

Konferencija Saše Jankovića o Oliveru i naglo povlačenje iz politike

Drugi detalj je, međutim, privukao njegovu pažnju – to što je Bogdanović bio najbliži saradnik bivšeg političara Saše Jankovića, dobrog prijatelja Olivera Ivanovića, i koji se 2018, obratio medijima nakon svog svedočenja u tužilaštvu u sklopu istrage o ubistvu, iznoseći tada podatak svog simptomatičnog susreta sa Ivanovićem nakon što se on sastao sa predsednikom Vučićem, a BIA-i navodno prijavio pretnje koje je dobijao.

Posebno razmišlja, dodaje Miroslav Ivanović, o naglom povlačenju Saše Jankovića iz politike te iste godine.

„Meni je veoma interesantno i ne znam zašto se Saša Janković odlučio da se tako brzo povuče iz politike u momentu ozbiljnog zaleta koji je imao. Odjednom se povukao i odjednom je nestao“.

Ipak, ne vidi ni nelogičnost u tome što je Jankovićev najbliži saradnik, kako se predstavio posle, ćutao sve vreme do sada, i tek posle dve godine vremena se odlučio da progovori.

„To može da bude nešto značajnije ali ne mora ništa da znači – govorim o protoku vremena, kada neko odluči u jednom momentu da izađe u javnost i olakša dušu. Prošlo jeste vreme, pa se takođe može kvalifikovati i kao neka posebna namera tog čoveka da postigne neki efekat. Može i ono prvo. I jedna i druga opcija su mi za sada prihvatljive i nisam spreman za sada da dam bilo kakav konačan sud“.

Kad se preseče priča o političkoj pozadini

Na pitanje da li mu je uverljiv deo iskaza iz Bogdanovićevog svedočenje gde on jasno „seče vezu“ između ubistva i politike, odnosno svedoči da se kao motiv za ubistvo navodi neraščišćeni poslovi sa Zvonkom Veselinovićem, i istovremeno isključuje bilo kakva uključenost predsednika Aleksandra Vučića, Oliverov brat kaže:

„Nije uverljivo. To je ostala nedovršena priča. On je zapravo naprasno celu tu priču presekao. Kada kaže da je Zvonku ušao u rebra neraščišćeni poslovi, međutim, ni jednog momenta, makar u kontekstu onoga što je kazao, nije čak spomenuo ni koji su to neraščišćeni poslovi. Oliver i Zvonko se nisu nalazili na bilo kakvim poslovnim planovima. Sa druge strane, za mene to nije raščišćeno ni kada je politička intersna sfera. Vi imate Zvonka i Milana koji u jednoj sredini svojim ponašanjem nisu eksponenti samo sopstvenih poslova i ambicija, ličnog angažovanja i interesovanja. Oni su i eksponenti i određene političke klime, politike SNS-a. Oni na tome grade svoje carstvo na Severu Kosova i šire. Samim tim, ta priča utoliko nije završena“.

Govoreći o nedavnom sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova kada je Milan Radoičić po prvi put pred kamerama u prostoriji preko sto ljudi direktno seo do Aleksandra Vučića, Ivanović kaže da je bio „zgrožen“.

„Ja sam bio zgrožen, bio sam zgrožen i to je moj neposredan utisak onog momenta kada sam tu sliku ugledao“, kazao je.

Oliverov duh

Ivanović se ne izjašnjava konkretno o nadi u istragu sa novim informacijama, ali veruje u istinu i bitku koju je, kako kaže, vodio njegov brat.

Oliver je nadišao okvir u koji je, kako mu izgleda, pokušano da se ubistvo smesti – priče koju će zatrpati informacije i koja će se zaboraviti, svega toga, naglasio je Ivanović.

„Oliver je očigledno izašao iz tog okvira. I tako sve do Koraksove karikature o duhu koji preti ubicama i onima koji imaju uticaja na javnost i svest“, podseća.

„Iako mrtav on preti“, dodao je Miroslav. „To je za mene stvarnost i istina“.

„Ne zadovoljavam se da vidim imena ubica. Hoću i svakoga onoga koji je tome svemu pomagao. Pomagati se može i pre, za vreme, ali i posle ubistva. Hoću to! Svako od njih mora da nosi veći ili manji stepen odgovornosti, ali on mora da bude odgovarajući. Daleko od toga da je priča gotova. Mene može da zadovolji samo konačan cilj, a to je konačno razobličenje cele priče, ali ponavljam cele priče Oliverovog ubistva i svega onoga što se posle toga dešavalo“.

 

 

 


Komentari posetilaca