„Poslednjih godina beleži se sve više napada na novinare na Kosovu“
05/05/2022 09:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 749 |
|


Medija centar Čaglavica, 05.05.2022. - Na Kosovu se poslednjih godina beleži porast broja napada na novinare, rečeno je na okruglom stolu koji je povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija organizovalo Udruženje novinara Kosova u saradnji sa Misijom OEBS-a na Kosovu i Kosovskim timom Ujedinjenih Nacija.

Predstavnici Udruženja novinara Kosova predstavili su na početku izveštaj “Sloboda medija i bezbednost novinara 2021” u kojem se navodi da tokom prošle godine nije bilo promena u zakonskim okvirima. U izveštaju se ističe da je u poslednje tri godine zabeležen porast pretnji i napada na novinare.

“Imali smo 2019. godine 21 slučaj, 2020. godine imali smo 24 slučaja. 2021. godine broj napada i pretnji prema novinarima je povećan na 29”, rekla je Getoarb Bojaj iz Udruženja novinara Kosova.   

Predsedavajući borda Saveta za štampu Kosova Imer Muškoljaj rekao je da je netransparentnost institucija zabrinjavajuća, jer novinari često nemaju pristup informacijama koje su od javnog značaja.

“Netransparentnost je naročito naglašena poslednjih godina. Mi imamo takvu netransparentnost jer je u velikoj meri novinarima nemoguće da imaju pristup javnim informacijama. Nedostatak druge strane stvara te probleme i ne uvek zbog greške novinara ili medija, jer ne žele da pozovu drugu stranu, već zbog izbora druge strane, jer oni ne odgovaraju u vezi pokrenutih pitanja ili odgovaraju sa zakašnjenjem”, rekao je Muškoljaj.  

Ljorik Pustina iz Kosovskog tima Ujedinjenih Nacija na Kosovu rekao je da bi sve vlade u svetu trebalo da ulože više napora kako bi stvorile pozitivno i bezbedno okruženje za novinare.

“Kao nikada ranije vidimo važnost da vlade u svetu treba da daju više napora kako bi stvorile jedno bezbedno okruženje. Da novinari obajvljaju svoj posao slobodno, bez cenzure, nepristrasno, nezavisno, jer sada više nego ikada ranije je potrebno da ovo okruženje bude u korist javnosti, imajući u vidu da smo u jednoj digitalnoj epohi gde vidimo mnogo dezinformacija”, rekao je Pustina.

Putem video poruke prisutnima se obratio i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport koji je naveo da se Kosovo i pored napretka u pogledu medijskog pluralizma i dalje suočava sa brojnim napadima na novinare. Prema Svetskom indeksu slobode štampe koji objavljuju reporter bez granica, navodi se od da je Kosovo napredovalo u pogledu slobode medija, pa je ove godine na 61 poziciji, za razliku od prošle godine kada je zauzelo 78 mesto.

 


Komentari posetilaca