„Preregistracija vozila – tehničko ili statusno pitanje?“
25/10/2022 18:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 568 |
|

Medija centar Čaglavica, 25.10.2022. - Preregistracija vozila je i statusno, i tehnično, za neke nacionalno, ali u velikoj meri ispolitizovano pitanje zaključeno je na debati na temu „Preregistracija vozila – tehničko ili statusno pitanje“, koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Učesnici debate iz srpske zajednice složili su se da Vlada Kosova mora da odloži preregistraciju vozila kako zbog tehničkih pitanja zbog kojih kako su naveli nije moguća potpuna implementacija ovog procesa, ali i zbog održavanja mira i stabilnosti u tom delu Kosova.  S druge strane analitičar iz Prištine Aljbinot Maljoku mišljenja je da Vlada Kosova ne treba da odloži preregistraciju vozila, već da treba da da novi rok za dodatne birokratske olakšice u cilju ubrzanja ovog procesa.     

Predsednik Građanske inicjative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević smatra da je pitanje preregistracija vozila i statusno i tehničko pitanje, ali i kako je kazao nacionalno pitanje. 

“Ova odluka vlade u Prištini je doneta bez revizije sporazuma iz 2016. godine o tablicama. To pitanje preregistracije uz nacionalističke poruke koje slušamo jako često, postalo je nacionalno pitanje. Pogotovo nacionalno pitanje Srba na Kosovu“, rekao je Arsenijević.

Bivši zamenik premijera Kosova Branislav Stojanović smatra da je ovo pitanje kako je naveo ispolitizovano do krajnjih granica. Dok je analitičar iz Prištine Aljbinot Maljoku mišljenja da pitanje registarskih oznaka ima statusnu konotaciju, ali da je ovo pitanje pre svega kako je kazao sprovođenje zakona.

“Ono što mene lično brine to je da će ta merenja javnosti i u centralnoj Srbiji, koje sprovode političke stranke koje donose odluke i u Beogradu i u Prištini, naterati i jedne i druge da povlače radikalnije poteze,  a onda će se između čekića i nakovnja naći obični ljudi koji će imati pritisak i sa jedne i sa druge strane”, naveo je Branimir Stojanović.

Analitičar iz Prištine Aljbinot Maljoku mišljenja da pitanje registarskih oznaka ima statusnu konotaciju, ali da se ovo pitanje pre svega kako je kazao odnosi na sprovođenje zakona.

“Ja ne vidim to kao politčko pitanje već ga smatram  pravnim pitanjem, jer je nelogično imati tablice koje izdaju nadležni organi koji ne funkcionišu na teritoriji Republike Kosova, a koriste ih građani Kosova sa skraćenicama koje se odnose na gradove PR, PZ, GL i slično”, rekao je Maljoku.

S obzirom da se približava završetak roka za preregistraciju vozila sa tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova, a koje izdaju policijske uprave gradova u Srbiji, na RKS tablice Branimir Stojanović smatra da Vlada Kosova treba ponovo da produži rok za preregistraciju.

 “Ja mislim da bi bilo sasvim razumno i racionalno produžiti rok iz samo jednog jednostavnog razloga, a to je da se ponovo obnovi dijalog u Briselu. Bez dijaloga na najvišem niovu koji nikada nije bio lak i prijatan neće biti ni stabilnosti ni izvesnog  napretka u bilo čemu i oko bilo čega na terenu“, rekao je Stojanović.

S druge strane izvršni direktor nevladine organizacije „Aktiv“ Miodrag Milićević rekao je da čak i ako bi se Srbi sa severa odlučili da preregistruju svoja vozila to ne bi bilo moguće.

“Nije moguće iz prostog razloga što imamo oko 9 000 vozila, imamo nedevoljan kapacitet centara za registracju na severu Kosova, koje naprosto ne mogu da odgovore na potrebe tolikog broja vozila. Imamo administrativno birokratske prepreke oje onemogućavaju ljude da registruju svoja vozila – ne možete da registruje svoj auto bez validne vozačke dozvole i bez validne kosovske lične karte. Jedan dobar deo njih oko 80 odsto ima, ali 12 osto Srba sa severa Kosova prema našim podacima istraživanjima ne poseduje lične karte ksoovske. Proces pribavljanja traje duže od dva meseca“, rekao je Milićević.

Aleksandar Arsenijević uveren je da će Vlada Kosova poslušati savete Sjedinjenih Američkih Država, da će popustiti i da će rok biti pomeren, što kako je kazao smatra i  jedinim trenutnim rešenjem za pitanje preregistracije.

“Ono što Amerika kaže uglavnom je bilo amin za vladu u Prištini mislim da će doći do toga i da je dobro da dođe do produžetka roka, jer tak produžetak ostavlja postora za dogovor i punu implementaciju dogovora, sporazuma koji mogu da se desi vezao za tablice i samim tim se isključuje mogućnost bilo kakvog otpora kod Srba“, navodi Arsenijević i dodaje da  ukoliko ne dođe do odlaganja sporazuma postoji mogućnost da dođe do izbijanja nove krize na severu Kosova.

S druge strane analitičar iz Prištine Aljbinot Maljoku mišljenja je da  Vlada Kosova ne treba da još jednom popusti i produži rok za preregistraciju vozila.  

“Vlada Kosova ne treba da produži rok nego treba da da olakšice, a te olakšice su povezane sa finansijama i sa ostalim birokratskim olakšicama koje bi ubrzale proces.  Ovo što kažem baziram na iskustvu koje smo imali sa ovom epizodom, kako je nazvano nekoliko puta. Jednoj epizodi moramo staviti tačku da bi smo imali vremena i prostora za druge jako bitne epizode koje su od interesa za građane”, rekao je Maljokaj.

Debatu na temu „Preregistracija vozila – tehničko ili statusno pitanje?“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kancelarije za zajednice, pri kabinetu premijera Kosova.  Na ovu debatu su bili pozvani i zamenik premijera Kosova i šef pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi, predsednik Srpske liste Goran Rakić ali se nisu odazvali pozivu.

 


Komentari posetilaca