„Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti“
20/05/2022 16:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 700 |
|

Medija centar Čaglavica, 20.05.2022. - Uz himnu bivše Jugoslavije „Hej Sloveni“ i zvuke sirene za vazdušnu opasnosti umetnici sa Kosova i Novog Sada poručili su iz Medija centra u Čaglavici da je vreme rata prošlo i da se ovaj region mora okrenuti budućnosti.

„Mogu li mladi  iz Srbije i sa Kosova da razgovaraju“, bila je jedna od tema na današnjoj kofonerenciji, na kojoj je učestvovalo troje glumaca i jedan reditelj sa Kosova i iz Novog Sada. 

„Ova generacija, ovaj naraštaj imaju više smisla za ljubav i suočavaju se sa problemima koji su vezani za edukaciju, socijalna i finansijska pitanja. Nadovezuje se sa profesionalnim razvojem, perspektivom za život i verujem da su to problemi koji više interesuju zdravu mladu osobu bilo gde u regionu, nego mržnja i rat. Zbog toga ova logika me vodi do zaključka da više nema šanse da bude rata“, rekao je Arbies Komoni glumac iz Đakovice.

„Političari se ne obaziru na realne živote građana, jer građani u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, Albaniji svuda žele ekonomiju, zapošljavanje, razvoj i blagostanje i ne verujem da hoće i žele rat. Političari koriste retoriku rata samo da bi kamuflirali  probleme i realne potrebe koje imaju građani i naravno da bi opstali na vlasti što je duže moguće bazirajući se na ove demagogije“, rekao je Ljeotrim Germizaj.

Sličnog je mišljenja i glumica iz Novog Sada Jelena Galović.

„U mladim ljudima vidim da ih rat uopšte ne zanima, žele da žive normalne živote, žele uspeh, žele da imaju svoje porodice, da idu na more, da žive život najnormalnije. Jedna od devojčica sa kojom radim je rekla svojoj mami kada je krenula agresija Rusije ka Ukrajini: „Rat? Mama, kakav rat, zar ratovi nisu bili u prošlom veku“. Verujem da se nova deca rađaju iz potpuno ove energije“, kazala je Jelena Galović.

Drugi sat konferencije obeležila je rasprava između učesnika konferencije i predsednice Udruženja poslovnih žena „Avenija“  u Lapljem Selu Gordane Đorić., koja je organizatorima zamerila što u panelu nije bilo i Srba sa Kosovu. .

„Ako je pomirenje između nacija onda treba da bude pomirenje između Albanaca i Srba koji ovde žive, koji su živi svedoci šta se ovde dešavalo i na strani Albanaca i na strani Srba“, rekla je Gordana Đorić.

Današnja konferencija deo je projekta „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ koji sprovode Asocijacija Kulturanova – Novi Sad, Centar za regionalizam – Novi Sad, Centar za demokratski razvoj „Europolis“ – Novi Sad i Inicijativa za Usmenu istoriju u Prištini. Cilj projekta je otvaranje dijaloga između mladih na Kosovu i u Srbiji i postavljanje  pitanja o mogućnosti suživota, saradnje i građenja zajdničke budućnosti. 

 


Komentari posetilaca