„Regionalna saradnja važna za rešavanje ekoloških problema“
19/05/2022 18:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 717 |
|


Medija centar Čaglavica, 19.05.2022. - U Prištini je danas održana konferencija “Dani zelene energije 2022” na kojoj su učesctovali predstavnici Kosova, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Konferenciju je uz podršku EU organizovao BIRN na Kosovu, a zaključeno je da je regionalna saradnja neophodna za rešavanje ekoloških problema.

Zamenica Kancelarije Evropske unije na Kosovu AnaKaren Platon rekla je da se ukupna situacija na Kosovu  pogoršala tokom prethodnih godina povećanjem izgradnje saobraćaja i povećanjem industrijskog zagađenja kao i preko grejanja stanova tokom zimske sezone.

“Ovo se mora promeniti i to se mora odmah uraditi. Mi znamo da je ovo veliki izazov za vladu i civilno društvo, industriju kao i sve ostale ukljucujuci I nas, ali mi smo spremni da pružimo podršku”, rekla je Platon dodajući da je po ovom pitanju veoma važno podizanje svesti i ulaganje u obrazovanje novih generacija.

Konferenciji je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je kazala  da su potrebne brze i hrabre odluke, kao što su  investicije u obnovljive izvore energije. Osmani je istakla da je u tom pravcu važna regionalna saradnja.

“Iako sadašnjica izgleda veoma teška, budućnost može biti zelena i održiva. Danas moramo pronaći brza i pametna rešenja koja su priuštiva. Iako ciljevi mogu biti različiti, neće ih svi od nas videti na isti način, mi i dalje moramo investirati jer će to biti investicije zbog kojih nećemo kasnije zažaliti. To su investicije u obnovljive izvore energije”, rekla je Osmani.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama smatra da se jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine mora vršiti kroz sistem.

“Mora se krenuti od obrazovanja. Kakav pristup obrazovanja imamo, kako naša deca vide pitanje reciklaže otpada, očuvanje životne sredine, energije, pa sve do profesionalnog aspekta u vezi sa drugim sistemima odnosno institucija – opštine, škole…. Svi oni moraju imati strategije za budućnost. Gradovi trebaju biti zasnovani na zelenom razvoju”, rekao je Rama.

Na konferenciji “Dani zelene energije 2022” pored kosovskih ministara privrede i životne sredine Kosova  i gradonačelnika Prištine, učestvovali su ministri životne sredine  Albanije i Crne Gore, kao i gradonačelnici Tirane i Sarajeva. Konferencija „Dani zelene energije 2022“ deo je projekta „Evropeizacija kosovske agende životne sredine“, koji finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu, a sprovodi BIRN na Kosovu u saradnji sa jos četiri organizacije među kojima je i Nezavisna TV mreža.

 


Komentari posetilaca