„Više od novca potreban mir“
10/07/2019 14:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1701 |
|

RTV KIM, 10.07.2019. - „Više od novca Srbima u Kosovskom Pomoravlju, ali i južno od Ibra je potreban mir", poručuje analitičar Ljubomir Stanojković. Novinar Darko Dimitrijević tvrdi da je Srbija godinama ulagala u Metohiju, međutim „transparentnost i kvalitet tog ulaganja je diskutabilna tema“.

Za analitičara iz Kosovskog Pomoravlja Ljubomira Stanojkovića, najavljena investicija predsednika Srbije Aleksandra Vučića je nerealna.

„Mislim da je to izuzetno visoka cifra, to je oko 80 miliona evra. Realno je ako je predsednik mislio na deset puta manju cifru, to je vrlo verovatno i vrlo moguće. Prema mom mišljenju njegovi (Vučićevi) glavni savetnici, kada je u pitanju položaj Srba na Kosovu, su ljudi koji se bave građevinskim poslovima i izgradnjom infrastrukture, i to je ono što dolazi do izražaja kod njega i što favorizuje kada se misli na investiranje koje se odnosi na poboljšanje života srpske zajednice“, kaže Stanojković.

Smatra da takva vrsta investicije, u ovom trenutku, Kosovskom Pomoravlju nije potrebna, jer kako kaže, Srbima južno od Ibra je ipak potrebniji mir. Objašnjava da sa Kosova odlaze i Srbi i Albanci jer, kako kaže, ovde ne vide svoju budućnost.

„Ne znam kakava je situacija u Metohiji, ali kod nas u Pomoravlju, moram da priznam, skoro svako selo, ako ne i svako selo, ima i vodovod i kanalizaciju. Baš ne vidim šta je to što bi moglo toliko da bude interesantno u tom građevinskom, infrastrukturnom smislu... Ako Kosovo ne bude stabilno, ako odnosi u regionu nisu stabilni i ako se non stop priča i postoji tenzija da može da dođe do nekog sukoba, mladi neće razmišljati da ostanu ovde. Mladi razmišljaju da što pre odu odavde. Šta je potrebno ljudima u Kosovskom Pomoravlju i južno od Ibra? Potrebna je jedna relaksirajuća i pozitivna atmosfera, da osete da napokon može mirno da se živi. Kada se mirno živi čovek racionalno razmišlja i ne mora da očekuje neko zlo i samo o tome misli“.

Dimitrijević: Transparentnost i kvalitet ulaganja diskutabilna tema

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević kaže da je država Srbija godinama ulagala u Metohiju, međutim „transparentnost i kvalitet tog ulaganja je diskutabilna tema“.

On smatra da se veliki deo tih sredstava zloupotrebljava, jer na samom terenu ne vidi bilo kakav pomak.

„Primera radi u samom Goraždevcu, u Metohiji, Osojanu, Klini u poslednjih 6-7 godina ništa nije uloženo i kamo sreće da vidimo neki napredak po tom pitanju, da se izgradi neophodna infrastruktura, da se izgrade neophodni objekti, da se podstakne lokalna ekonomija. Međutim, imali smo prilike da prethodnih 20 godina vidimo slične investicije, koje su ostale samo na papiru, nisu imali konkretan plan razvoja ovih mesta. Mislim da će tako biti i sada jer, na kraju krajeva, imamo sve ono što utiče na život građana, pre svega mislim da političke odluke i dešavaja, pa i na samu izjavu našeg predsednika da na Kosovu nemamo čak ni metar kvadratni. To dovoljno govori o načinu na koji se država ophodi prema nama i ja nisam optimista kada su u pitanju najave vezane za ulaganja“.

Dimitrijević smatra da je neophodno ulagati u mlade ljude, ekonomski ih podržati i napraviti od njih radnike koji će „moći pošteno da žive od svog rada i da tu opstanu“.

„Međutim u mlade niko nije ulagao i kao krajnji slučaj te nebrige imamo sve veći i učestaliji odlazak mladih, totalnu apatiju i razočarenje među tim stanovništvom“.

 


Komentari posetilaca