„Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke?“
24/10/2022 16:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 586 |
|

Medija centar Čaglavica, 24.10.2022. - Redovni pregledi i rano otkrivanje raka dojke najbolji su način za lečenje ovog jednog od najrasprostranjenijeg malignog oboljenja žena na Kosovu zaključeno je na debati „Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke?“, koju je organizovao Medija centar u Čaglavici. Upućen je i apel svim ženama, bez obzira na nacionalnost “da koriste usluge svih zdravstvenih ustanova na Kosovu, uključujući i one u Prištini”.

Ivana Jokić iz Lapljeg Sela, koja se izlečila od kancera dojke je na osnovu svog iskustva  preporučila pre svega ženama, da ako sumnjaju ili otkriju neke simptome raka dojke da se, kako je kazala, obavezno pregledaju na nekoliko mesta.

 “Ja sam prošle godine u julu mesecu otkrila kvržicu na levoj dojci. Odmah sam naravno otišla na pregled kod doktora Vasića u Gračanici, koji nije hteo da dođe na ovu debatu, ali nije ni čudo. Možda više mojom greškom nego njegovom, ali na njegovu konstataciju je to bilo da je to benigno i nije bilo potrebe ni za kakvim daljim istraživanjima i rekao je da je to sve u redu i da za otprilike na šest meseci dolazim na kontrole. I naravno ja kao zdravstveni radnik, misleći to su moje kolege, i naravno da mi je imponovalo to što sam čula i nisam išla dalje, što je moja preporuka svakoj ženi, nebitno da li je na pregled otišla ovde ili u Srbiju ili Prištinu ili gde god, neka  posluša svoj unutrašnji glas i da ode na još jednu konsultaciju sa nekim drugim doktorom. Meni se ispostavilo da je to bilo maligno, metastaze su bile svuda, faktički sam bila u četvrtom stadijumu. Prepisali su mi udarnu hemioterapiju od sedam ciklusa”, rekla je Ivana Jokić.

Arnisa Osmani iz Prištine, koja je takođe izlečena od raka dojke apelovala je na sve žene da ne zapostavljaju redovne kontrole i preglede. Ona je istakla i da je u borbi protiv raka dojke takođe neophodna i veoma važna i psihološka pomoć.

“Ne treba da se čeka, ja nisam imala bolove ili neki drugi simptom. Sama sam otišla kod lekara. Ne treba da se čeka da napunite određeni broj godina, da čekate da to bude mesec oktobar. Samo treba da izdvojite 15 minuta za sebe i da odradite mamografiju ili ultrazvuk. Moja poruka je da bez obzira na uzrast, ako žena primeti bilo koju promenu svog organizma, tela, ako oseti čak i samo umor – da se obrati lekaru. Ne zapostavljajte i ne potcenjujte lekarske kontrole…Jedna od značajnihih stvari je i psihološki aspekt. Kad saznate da imate rak apsolutno se promeni ličnost za 360 stepeni. To se desilo i meni, mene je bolest promenila kao što znam i sve ostale žene koje imaju kancer”, rekla je Arnisa Osmani.

Dr Sonja Bljakaj, radio-onkolog na Klinici za onkologiju pri Univerzitetsko kliničko bolničkom centru u Prištini smatra da je neophodno svakodnevno raditi na podizanju svesti kod žena da rade preventivne preglede, jer se kako je rekla, kancer dojke godinama razvija, a ne pojavom prvih simptoma.

 “Znači da mora da se od dvadesete godine pa nadalje jednom godišnje uradi ultrazvuk dojke. Posle tridesete godine na svakih šest meseci u porodicama gde ima nekog ko je ima rak dojke. A negde gde postoje još neki faktori rizika mamografija se preporučuje već u 35. godini, obavezna u 40. godini i onda tu idu algoritmi normalnog pregleda. To je nešto što pomaže da se ta bolest otkrije dok još ne može da se napipa. Ništa se ne razvija u toku od mesec, dva, tri, četiri, pet. To su promene koje se razvijaju godinama. Da biste vi nešto napipali na dojci treba da prođe dve do tri godine. Kada se napipa to je već neko vreme koje je prošlo i gde kod mladih žena rak onda ima prostora i za dalje napredovanje”, rekla je Bljakaj.

Dr Sonja Bljakaj  istakla je da važnu ulogu u otkrivanju raka dojke kod žena imaju radilozi i ginekolozi.  Navela je i da se rak dojke ne javlja samo kod žena, već i kod muškaraca. Prema njenim rečima odnos broja obolelih žena prema muškarcima je 100 prema jedan.

 “Žena obično ako ima promene na dojci ode prvo kod ginekologa i obrati se njemu, pa se obrati lekaru opšte prakse, a onda ide procedura daljeg dijagnostikovanja gde bi trebalo da se radi na tome da se i lekari opšte prakse upute u makar onaj osnovni pregled ultrazvukom. Ne samo pipanjem, ne pipa se sve. U osnovni pregleda se ultrazvukom da vide da li je nešto u redu ili ne, pa se onda upućuju dalje”, rekla je Bljakaj.

Šefica Kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija na Kosovu Dr Visare Mujko-Nimani takođe je istakla da je veoma značajno da se otkrivanje raka dojke dogodi u ranijoj fazi. Ona je navela da je rak grlića drugi najčešći oblik karcinom kod žena, posle raka dojke.

“Zagovaramo da donesemo HPV vakcinu na Kosovo i da započnemo sa vakcinacijom naše dece u cilju apsolutnog sprečavanja  pojavljivanja infekcije kako bi se rak glića materice u potpunosti iskorenio, da se ne pojavljuje više i da se rano dijagnostikuje”, navela je Visare Mujko-Niman.

Direktor Odeljenja za zdravstvo Opštine Priština  Izet Sadiku rekao je da je Opština Priština obezbedila dva mamografa za dijagnostiku raka dojke. On je naveo da je tokom ovog meseca ova opština  imala brojne akcije usmerene ka podizanju svesti kad je u pitanju borba protiv raka dojke.  

 “Mi smo u prvih 15 dana oktobra meseca imali 300 realizovanih mamografija, a termini za mamografiju su rezervisani do kraja decembra. Dakle, do kraja decembra nema slobodnih mesta za mamograf. Što znači da su te akcije, koje su sprovedene tokom ovog meseca podigle svest kod ljudi, posebno kod žena, da odu i da urade mamografiju”, rekao je Izet Sadiku.

Sadiku je dodao da će Opština Priština povećani broj mamografa i da će od naredne godine pregledi u ovoj opštini biti besplatni. Sadiku smatra da o ovom problemu ne treba da se govori samo tokom jednog meseca, već kako je kazao tokom cele godine.  

“Sada trenuto postoji administrativno upustvo kojim se predviđa plaćanje od tri evra za mamograf. Odlučili smo da od 1. januara uklonimo taj iznos, da se subvencioniše od strane Opštine Prištine. Kao i da se ženama koje su imale mastektomiju kupe proteze”, rekao je Sadiku.

Sa debate je upućen apel svim ženama bez obzira na nacionalnost da koriste usluge svih zdravstvenih ustanova na Kosovu, uključujući i one u Prištini.

“Mi ovde nismo političari. Ja sam lekar. Kad god da dođete i da hoćete da uradite mamografiju možete slobodno. Ja ne znam kako ljude da ubedimo da neće imati problema. Želim da se odavde pošalje poruka ženama iz ovih sredina da je zaista daleko otići u Niš, u Mitrovicu…Sve to može da se uradi na Kosovu, da ne kažem na Kosovu, u Prištini. Mamografa ima i po drugim gradovima, jer zaista je teško da kada ste bolesni  morate da idete negde van svoje kuće, a ne još i da putujete po nekoliko stotina kilometara”, rekla je dr Sonja Bljakaj.

 “Ja želim da iskoristim mogućnost da pozovem sve žene da dođu i urade mamograf u Prištini. Ako postoji potreba mi smo spremni da pružimo podršku. Vi znate da je srpski jezik zvanični jezik, mi ćemo naći rešenje da to sprovedemo. Treba im samo 10 minuta da dođu do Prištine. Mislim da nije u redu da to pitanje ode na politički nivo, to bi bilo nisko. Jer kad je bolest u pitanju potrebna je saradnja. Upućujem poziv svim ženama iz ovih sredina da se jave i urade besplatan mamograf u Prištini. Od januara će biti besplatno i oni mogu slobodno da dođu i da urade mamografiju, možemo da kordinišemo i preko opštinskih struktura. Bolest prevazilazi sve granice, treba da sarađujemo i da pružamo usluge građanima i mi smo spremni da sarađujemo u svako doba”, naveo je Sadiku.  

 Debatu na temu “Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke?, povodom međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Inicijative za mirne promene.

Na ovu debatu su bili pozvani i predstavnici Ministarstva zdravlja Kosova koji nisu  odgovorili na poziv, zatim direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Aleksandar Popović, kao i devet srpskih lekara sa centralnog Kosova koji iz raznih razloga nisu prihvatili učešće na debati o prevenciji raka dojke.

Medija centar je na debatu zvao sledeće lekare:

Dr Mirjanu Dimirijević,  direktorku Doma zdravlja Gračanica

Dr Desanku Petković Lukić, ginekologa Doma zdravlja Gračanica

Dr  Nenada Đokića, radiologa Doma zdravlja Gračanica

Dr Zoricu Nedeljković, radiologa Kliničko bolničkog centra Priština, sa sedištem u Gračanici

Dr Jovicu Vasića, torakalnog hirurga KBC-a u Gračanici

Dr Simona Nikolića,  radiologa KBC-a u Gračanici

Dr Ratka Perenića, ginekologa KBC-a

Dr Sašu Cvetkovića,  ginekologa KBC-a

Dr Sašu Mladenovića, ginekologa  koji je i direktor Doma zdravlja Donja Gušterica. 

 

 


Komentari posetilaca