„Žene za mir i bebednost ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova“
06/05/2023 16:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 469 |
|


U Medija centru u Čaglavici danas su predstavljenji rezultati projekta „Žene za mir i bebednost ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova“, koji sprovode „Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava“ i „Udruženje žena Peščanik“ sa sedištem u Kruševcu.

Prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak članica ovih organizacija koje već sedam godina sarađuju na projektima koji se pre svega odnose pa prava i položaj žena, kao i njihovo uključivanje u aktuelne društveno političke procese.

Na prezentaciji je istaknuto da je jedan od glavnih ciljeva projekta  „Žene za mir i bebednost ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova“ da se uspostavi međusobni dijalog između žena Rasinskog okruga i Mitrovičkog regiona i da se žene nađu za pregovaračkim stolom u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

„Znamo da žene  igraju izuzetnu i važnu ulogu u uspostavljanju i očuvanju mira. Jasno je da su žene uvek spremen da pokrenu i obnove ono što je uništeno tokom rata i da se one bez ustručavanja kreću ka izgradnji mira i svakako moraju biti deo donošenja odluka i uspostavljanja mira i mirovnih pegovora, posebno sada u dijalogu Kosova i Srbije. Njihovo odsustvo je jasno primetno,  jer poslednjih godina, osim što smo imali bivšu ministarku Editu Tahiri, već godinama nema ni jedne žene ni sa Kosova ni iz Srbije da imaju predstavnicu u ovom dijalogu, dakle neko drugi odlučuje o ženama“, rekla je direktorka Udurženja žena Mitrovice za ljudska prava Vetone Veljiu.

Ona je navela da postoji i ogroman broj dezinformacija i predrasuda sa obe strane koje su kako je istakla uspele da umanje pre svega međusobnim kontaktom, ali i predstavnicima lokalnih samouprva.

 „Imali smo oko 150 službenika uključenih u naše aktivnosti, kako iz Rasinskog okruga takođe i iz regiona Mitrovice,  imali smo i Srbe iz regiona Mitrovice, što je malo problematično imati i njih na anšim aktivnostima, ali oni su izrazili spremnost i želju da budu deo naših aktivnosti i možda više od 200 žena je bilo direktno uključeno u naše aktivnosti i mislimo da je to stvarno stvorilo dobre odnose ka dorosusedskim odnosima između dve zemlje“, rekla je Veljiu.

I Snežana Jakovljević iz organizacije „Peščanik“ slaže se da nije dovoljno uspostaviti mir, već je važno i raditi na njegovom očuvanju, gde bi prema njenim rečima žene morale da umaju važnu ulogu.

 „Ako nema žena u dijalogu, na mestima na kojima se donose odluke u procesima pomirenja, mi onda ne znamo za polovinu čovečanstva šta su mu prioriteti, kako gledaju na dešavanja. Žene stradaju u ratu nesrazmerno svojoj ulozi u tome koliko u ratu i miru odlučuju. Žene najčešće ne odlučuju, najčešće se muškarci nalaze na tim pozicijama na kojima se donose važne odluke, da li će biti rata ili neće. S druge strane žene nesrazmerno u ratu stradaju na razičite načine bilo da su izložene različitim vrstama nasilja, uključujući seksualno nasilje, otimanje imovine, proterivanje, teranju bliskih ljudi, srodnika u rat. Žene i deca, takođe, veoma stradaju i pate u ratu i prosto je nekako pristojno da pitamo žene – šta vi mislite kakva su vaša iskustva, šta vam je potrebno“, rekla je Snežana Jaković.

Jakovljevićeva je ukazala i na netransaprentnost dijaloga Beograda i Prištine.

 „Informacije koje smo dobijale idu tako da se kaže da su se u to vreme Tači i Vučić sastali, jer tada nije bio Kurti, samo se kaže sastanak je trajao toliko i toliko, ali mi nemamo pojma o čemu oni govore i zašto troše naše pare da bi išli u Brisel ili bilo ge da pregovaraju. Oni imaju obavezu da nas informišu o čemu su pregovarali pa šta su se dogovorili, šta se nisu dogovorili, jer oni troše naše pare. Nisu dali novac iz svog džepa. Mi uvek zaboravljamo ulogu građana, da smo mi oni koji pune budžete i da ta politika mora da uzima naše interese“, rekla je Snežana Jakovljević.

 Vetone Veljiu je navela da su se predstavnice ovih organiazcija više puta obraćali Beogradu, Prištini i Briselu sa zahtevom da budu uključene u proces dojaloga.

 „Stalno im šaljemo dipise i zahteve da žene moraju biti deo ovog dijaloga i negde oo sedam dopisa smo poslali službenicima i naše vlade, ali nismo nikakav odgovor dobili. Takođe nismo dobili odgovor ni u Srbiji“ rekla je Veljiu.

Sa prezentacije izveštaja o projektu „Žene za mir i bebednost ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova“ je poručeno i da su su žene iz Rasinskog okruga i regiona Mitrovice uspostavile most most mira koji će u narednom periodu dodatno graditi bez obzira na tok dijaloga Beograda i Prištine.  Učesnice organizacija koje su učestvovale u projektu slažu se da su razbijene brojne predrasude koje su postojale, što je dobar osnov za dalji rad na očuvanju mira čime će se baviti i Mreža žena za mir koja je tokom projekta osnovana.

 

Izvor: Medija centar 


Komentari posetilaca